Δικαίωμα στην θλίψη

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Πέμπτη, 19/05/2011 10:13

της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου

Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα σε ένα ραντεβού. Το συγκεκριμένο συμβάν ήταν μια από εκείνες τις ατυχείς στιγμές που- όπως διάβασα κάπου πολύ εύστοχα - τα πράγματα χτυπούν στην οροφή πριν ανακαλύψεις το βάθος. Το ραντεβού στρογγυλοκάθισε απέναντί μου με διαπεραστικό βλέμμα και με φόντο ένα ρομαντικό τραγουδάκι με ρώτησε ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα: 'Πως γίνεται μια κοπέλα σαν και σένα να μην έχει σχέση?'
Ωχ, σκέφτηκα, τι απαντούν σ αυτό?

Περισσότερα

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά: η αστυνομική βία δεν είναι σαν τις άλλες

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Σάββατο, 14/05/2011 20:50

του Φοίβου Καρζή

Η επίθεση στο τμήμα-πολυτραυματίας των Εξαρχείων, η φονική παράκρουση των κακοποιών, όπως συνέβη στο κέντρο της Αθήνας τις προάλλες, η βιαιότητα ορισμένες φορές (όχι την τελευταία) που δέχονται από κουκουλοφόρους τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις θα προβληθούν παραπλανητικά ως άλλοθι για την αστυνομική βία που μια αποκρουστική μορφή της ξαναείδαμε αυτή την εβδομάδα. Όμως είναι κρίσιμο να μην ξεχνάμε τις διαφορές. Οι απαιτήσεις δεν μπορεί να είναι ίδιες από αστυνομικούς και κακοποιούς κάθε είδους - η εξομοίωση της ανοχής είναι αναγκαστικά γενική εξομοίωση. Γι' αυτό το λόγο η αστυνομική βία δεν είναι συγκρίσιμη με τις άλλες.

Περισσότερα

 

Οι τζαμπατζήδες είναι φτηνότεροι!

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Τρίτη, 29/03/2011 13:32

του Φοίβου Καρζή

"Αρχίζει το κυνήγι των τζαμπατζήδων", διαβάσα και είπα να χαρώ που θα μας κοστίζουν λιγότερο οι δημόσιες συγκοινωνίες και θα μπει μια τάξη, έστω στο στρεβλά χαρατσωμένο σύστημα των εισιτηρίων. Νωρίς χάρηκα... Λίγα μαθηματικά του δημοτικού δείχνουν ότι η απηνής δίωξη των παραβατών που εξήγγειλε υπερηφάνως ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κοστίζει περισσότερο από τους τζαμπατζήδες!

Περισσότερα

   

Το πανανθρώπινο αίτημα του διορισμού (με αφορμή μια τηλεοπτική στιγμή)

Τρίτη, 15/03/2011 12:30

του Φοίβου Καρζή

Παρακολούθησα το βράδυ της Κυριακής το επεισόδιο των «Πρωταγωνιστών», όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε ένα προσφυγικό χωριό στη Θήβα, το οποίο –αφού εγκαταλείφθηκε από τη δεύτερη γενιά των κατοίκων του- δίνει σήμερα στέγη σε άλλους, διαφορετικού τύπου πρόσφυγες, μετανάστες κυρίως, αλλά όχι μόνον, από το Πακιστάν.

Οι άνθρωποι έχουν γίνει εντελώς Έλληνες στην ψυχή – παρότι, όπως πάντοτε συμβαίνει με τους μετανάστες, θέλουν να γυρίσουν, πιστεύουν πως στην πατρίδα η ζωή είναι καλύτερη και ζουν με το όνειρο του νόστου. Κατά τα άλλα, όμως:

Α. Το μικρό αγοράκι που βλέπει πακιστανική τηλεόραση είναι Ολυμπιακός.

Β. Το μικρό κοριτσάκι παρακολουθεί ανελλιπώς την Πάττυ.

Και –αν ακόμη κάποιος αμφιβάλλει για τη φθοροποιό δύναμη των μαζικών συμπεριφορών-

Γ. Ο πατέρας τους, Πακιστανός παντρεμένος με Τουρκάλα, που ήταν μουσουλμάνα, βαφτίστηκε χριστιανή και ξανάγινε μουσουλμάνα για χάρη του άντρα της, αυτός ο πατέρας έχει ένα όνειρο για το τι δουλειά θέλει να κάνουν τα παιδιά του: θέλει ο γιος του να γίνει αστυνομικός, ή «κάτι στο Δημόσιο». Απίστευτο; Η ατάκα υπάρχει σε βίντεο – πρέπει να είναι κάτι κρυμμένο στο χώμα, που πειράζει. Σε αυτή τη χώρα, άμα πατήσεις, και Πακιστανός να είσαι σε λίγο ονειρεύεσαι μια θέση στο Δημόσιο…

Εξαιρετικό επεισόδιο η "Κρυμμένη Πολιτεία" - ένας από τους λίγους λόγους να ανοίγει κανείς τηλεόραση και, βεβαίως, αργά το βράδυ για να μην ενοχληθεί το κοινό της "Πολυκατοικίας"

 

"Δεν είμαστε Ιρλανδία": επιτέλους μετά από ένα χρόνο που όλοι έλεγαν "δεν είμαστε Ελλάδα"

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Κυριακή, 13/03/2011 12:19

του Φοίβου Καρζή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έκβαση της έκτακτης συνόδου κορυφής ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο για την Ελλάδα. Μερικές παρατηρήσεις, λοιπόν, τώρα που η ανακούφιση επιτρέπει πιο καθαρές σκέψεις, αφήνοντας πίσω την αγωνία της άμεσης καταστροφής και επαναφέροντας την πιο κρίσιμη και πιο χρήσιμη αγωνία της μακροπρόθεσμης ανόρθωσης της χώρας από τα “σκ...”, που με πολύ ενοχλητικό και άκομψο (αλλά φοβάμαι όχι εσφαλμένο) τρόπο περιέγραψε ο κ. Στρως Καν.

Περισσότερα

   

Σελίδα 2 από 51

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ