Η ΔΕΗ φωτίζει το Μνημόνιο: συμφωνία εταίρων ή προϊόν και όχημα εκβιασμού;

Τετάρτη, 04/08/2010 12:43

Η ΔΕΗ μπορεί να ρίξει φως σε πολλά που έχει συσκοτίσει η πολιτική και επικοινωνιακή σκόνη γύρω από το Μνημόνιο. Πρώτα από όλα, η υπόθεση της αγοράς ενέργειας και του δημόσιου πυλώνα της χρησιμεύει για να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της χώρας και της κυβέρνησης με τους πιστωτές, τους εκπροσώπους τους, δηλαδή την τρόικα, και το περιεχόμενο του Μνημονίου.

Εδώ και τρεις μήνες, το Μνημόνιο λοιδορείται από πολλούς, δαιμονοποιείται από περισσότερους και θεοποιείται (μάλλον ως άλλοθι παρά ως έμβλημα) από μερικούς υπουργούς και ευάριθμους υποστηρικτές του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μνημόνιο είναι προϊόν ανάγκης: δεν το υπογράψαμε ούτε όποτε θέλαμε, ούτε όπως θέλαμε, ούτε επειδή το επιλέξαμε. Το υπογράψαμε με τη θηλειά της χρεωκοπίας στο λαιμό, ενώ ένα χαρούμενο σμήνος χρηματιστηριακών κερδοσκόπων, κυρίως αγγλοαμερικανών, διαγκωνιζόταν για το ποιος θα κλωτσήσει πρώτος το σκαμπώ για να δει την Ελλάδα να κρέμεται από το ταβάνι. Σύμφωνοι.

Πέρα από αυτό, όμως, το Μνημόνιο εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως καταλύτης.

Περισσότερα

 

Θερινός απολογισμός: οι τρεις σημαντικότερες αποφάσεις της κυβέρνησης στο 9μηνο

Παρασκευή, 30/07/2010 11:48

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το σωστό ένστικτο. Στην Ελλάδα μπορείς να αγγίξεις τα πάντα εκτός από τα «μπάνια του λαού». Είναι σαν τις αγελάδες στην Ινδία – και δεν αστειεύομαι. Αν ένα δισεκατομμύριο Ινδοί έτρωγαν βοδινό κρέας, μέσα σε λίγες μέρες θα λιμοκτονούσαν, έχοντας πρώτα εξαφανίσει τα ζωντανά. Η Ινδία λατρεύει τις αγελάδες της επειδή ζει από αυτές. Η Ελλάδα ζει από τον ήλιο και τη θάλασσα – όσο παλιομοδίτικο κι αν ακούγεται. Ακόμη και στη χειρότερη εκδοχή: αλλιώς ζεις με το πενιχρό επίδομα ανεργίας στο παγωμένο και βροχερό Λονδίνο, αλλιώς σε ένα παραθαλάσσιο ηλιόλουστο ψαροχώρι.

Γι’ αυτό δικαίως ο λαός έχει θεό τα μπάνια του. Κι έτσι η παραμονή της μεγάλης εξόδου είναι, ιδιαίτερα φέτος, το σωστό σημείο για έναν απολογισμό.

Απολογισμούς με αριθμούς θα έχετε ακούσει αρκετούς, επομένως εδώ παρέλκουν. Νομίζω όμως ότι αξίζει να σταθεί κανείς και να μετρήσει, με κάποιο προσωπικό χρώμα, ποιες ήταν οι σημαντικότερες αποφάσεις της κυβέρνησης από τις εκλογές του Οκτώβρη, στο πιο κολασμένο ξεκίνημα κυβερνητικού βίου που έχει δει αυτή η χώρα. Διαλέγω τρεις:

Περισσότερα

 

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο: μια σωστή συζήτηση τη λάθος ώρα...

Σάββατο, 24/07/2010 11:36

Το αίμα σφραγίζει, βέβαια, αυτή την εβδομάδα. Γιατί το αίμα είναι ανεξίτηλο. Ο θάνατος δεν διορθώνεται, δεν ανακαλείται, δεν ανασκευάζεται. Ο θάνατος δεν είναι συγκρίσιμος με τίποτα, από τη φύση του αντιστρατεύεται τη βασική, απαράγραπτη αρχή της ανθρώπινης φύσης – το σεβασμό της ύπαρξης.

Και γι' αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις επ' αυτού σε συνθήκες δημοκρατίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο και τα φληναφήματα περί “κοινωνικού πολέμου”, πέρα από τον έωλο χαρακτήρα τους, δεν οδηγούν και πουθενά. Αν μια υποκειμενική εκτίμηση, ή αν το αίτημα για μια πλήρη, απόλυτη οικονομική και κοινωνική ισότητα, εκστομίζεται ως επιχείρημα για την ακραία βία, προφανώς σε αυτό το νήμα δεν υπάρχει άκρη... Όλα δικαιολογούνται, πάντοτε θα υπάρχει μια ερμηνεία, ένα αίτημα άφεσης αμαρτιών, ή χειρότερα η απαίτηση του καθαγιασμού του φόνου. Αυτά για τις Σέχτες...

Αλλά η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια άνοιξε και μια άλλη συζήτηση. Τη συζήτηση γύρω από το ρόλο και την επιρροή της, ας την πούμε, “νέας δημοσιογραφίας”, της διαδικτυακής δημοσιογραφίας. Η συζήτηση πήγε -αναμενόμενο...- στην ανωνυμία των μπλογκ και των σάιτ. Μπορεί ο καθένας, καλυμμένος πίσω από την ανωνυμία, να βάζει αλήθειες ή λάσπη στον ανεμιστήρα; Μπορούν οι αλήθειες που αλλιώς θα χάνονταν, μπορεί αυτό το αίτημα ελευθεροτυπίας και δημοκρατικής διαφάνειας να γίνει προκάλυμμα και για μια βιομηχανία σκοτεινών προθέσεων, λασπολογίας και εκβιασμών;

Περισσότερα

   

"Βαρέθηκα να μου γκρινιάζουν για τα μέτρα εκείνοι που έφτιαξαν τα χρέη"

Παρασκευή, 02/07/2010 08:12

Είναι άλλη μια μέρα εσωτερικών πολιτικών εντάσεων, ενδοκυβερνητικών τριβών και προσωπικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κορυφαίους νυν και πρώην, άλλη μια τέτοια μέρα από τις αρκετές που προηγήθηκαν και τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Κοιτάζοντας μέρα τη μέρα, συνεδρίαση τη συνεδρίαση το τι συμβαίνει και πως εξελίσσεται, όπως είναι φυσικό και θεμιτό, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Η υπόθεση δεν θα κριθεί από το εάν θα κερδίσει μια μάχη η Λούκα ή ο Παπακωνσταντίνου, για να πω έτσι δυο από τα μεγαλύτερα αστέρια στη μαρκίζα του κυβερνοσκοτωμού. Θα κριθεί, φυσικά, από δύο στοιχεία – μόνο δύο και κανένα άλλο:
* πρώτον, εάν τα μέτρα θα κάνουν τη δουλειά – δηλαδή εάν θα επιτύχουν να μην χρεωκοπήσει η χώρα, γιατί ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, και να επιστρέψει σε μια φυσιολογική οικονομική συμπεριφορά, με βάση την οποία θα τη δανείζουν, θα εξυπηρετεί τα δάνειά της και θα ξεπληρώνει σταδιακά μέρος του χρέους που έχει συσσωρεύσει
και
* δεύτερον, εάν, με την ολοκλήρωση των μέτρων, θα έχει δημιουργηθεί μια λειτουργική οικονομία και παράλληλα εάν θα έχει διατηρηθεί μια συνεκτική κοινωνία. Με άλλα λόγια αν θα ξεφύγουμε από τον κίνδυνο να επιτύχει η θεραπεία και ο ασθενής να μας αφήσει χρόνους...

Περισσότερα

 

Το κράτος είναι ο "παγετώνας": σκηνές από μια προσεχή συνάντηση

Πέμπτη, 01/07/2010 08:33

Σήμερα δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία. Σε λίγες μέρες δεν θα κυκλοφορούν τα τρένα – αυτά όχι ότι τα παίρνει κανείς, αλλά λέμε τώρα... Και ο λόγος είναι ότι το κρατικό σύστημα μεταφορών καταρρέει – μαζί με οτιδήποτε άλλο κρατικό ή κρατικοδίαιτο σε αυτή τη χώρα. Η ΕΘΕΛ, η εταιρεία που λειτουργεί τα αστικά λεωφορεία, δεν έχει να πληρώσει τους μισθούς. Και οι εργαζόμενοί της δεν έχουν άδικο να αρνούνται να εργαστούν, αν και σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση οι ίδιοι εργαζόμενοι θα έδιναν ασφαλώς και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ένα τράτο κατανόησης μερικών ημερών. Με το Δημόσιο, όμως, είναι άτεγκτοι. Και κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας. Επ' αόριστον.

Ο ΟΣΕ έρχεται. Ήδη η διοίκηση ανακοίνωσε πως δεν έχει να καταβάλει στη συνηθισμένη ημερομηνία -δηλαδή σήμερα- το επίδομα αδείας και γι'αυτό θα βάλει τα λεφτά με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Προϋπόθεση, βέβαια, θα είναι να έχει εξασφαλίσει το περίφημο δάνειο από την Εθνική, αυτό για το οποίο η Deutsche Bank δέχθηκε να δανείσει με επιτόκιο πάνω από 10% - και φυσικά με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί χωρίς αυτήν όποιος σκεφθεί να δανείσει τον ΟΣΕ λαμβάνει φύλλο πορείας για Δρομοκαΐτειο.

Πρόκειται για διαφορετικές, ασφαλώς, περιπτώσεις που εικονογραφούν, όμως, την ίδια κατάσταση. Και είναι εικόνες από το μέλλον, το εγγύς μέλλον.

Περισσότερα

   

Σελίδα 10 από 51

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ