Όχι άλλη Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Δευτέρα, 13/09/2010 09:55

Στο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης συμπυκνώνεται η μόνη περίοδος του έτους που η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι συμπρωτεύουσα. Η ενιαύσια επιχείρηση αναστήλωσης του ηθικού των Βορειοελλαδιτών και απαλλαγής τους από το σύμπλεγμα της φαντασιακής υποτέλειας στην Αθήνα διεξήχθη και φέτος κατά τα νενομισμένα. 

 Μετέβη σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, μετά από μια αστραφτερή ιδέα της οποίας ο εμπνευστής αναζητείται διωκόμενος από γραφείου εις γραφείον. Το ανησυχητικό δεν είναι ότι κάποιος είχε μια ιδέα. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή κατάφερε να περάσει από τα σαράντα κύματα του κυκεώνα που ήταν, τουλάχιστον μέχρι τον ανασχηματισμό, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Και, κυρίως, ότι -με δεδομένο ότι δεν έφυγε κανείς- ο γεννήτωρ της ιδέας είναι ακόμη μέσα στο δωμάτιο. Εκτός αν το είχε εισηγηθεί η Μπατζελή. Που αμφιβάλλω...

Περισσότερα

 

Το "όχι" στο Γιώργο και η ψεύτικη οργή

Δευτέρα, 06/09/2010 12:46

Σήμερα είναι η μέρα των ουρλιαχτών για τα «όχι» στο Γιώργο. Αυτό που καταγγέλλεται και λοιδορείται ως «αδιανόητο» θα έπρεπε να είναι απολύτως αυτονόητο. Και το ότι συνέβη, είναι ένα σπάνιο στοιχείο υγείας στο πολιτικό σύστημα, που (μάλλον αναμενόμενο) προέρχεται από τους πιο φρέσκους και λιγότερο εθισμένους στο «σύστημα».

Μέχρι προχτές, το σχόλιο για τα «παιδιά του Γιώργου» ήταν πως τα είχε «σήκω, σήκω – κάτσε, κάτσε». Τώρα, που συμπεριφέρονται ως αυτόφωτα και λένε και κανένα «όχι», πάλι δεν μας αρέσει... Γιατί έχουμε εθιστεί να θεωρούμε τους πολιτικούς ανδράποδα, "φαντάρους", "λοχαγούς", "στρατηγούς", "μαχητές" ή "ριψάσπιδες", και πολλά άλλα που συνδέοντται με τη στρατιωτική και όχι την πολιτική λογική και ηθική.

Περισσότερα

 

Πολύχρωμα πετρέλαια και η αναμέτρηση με (άλλον ένα) παραλογισμό

Κυριακή, 05/09/2010 09:00

Δεν υπάρχει, νομίζω, καλύτερο παράδειγμα από την υπόθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το είδος των διλημμάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, για το είδος των αδιεξόδων τα οποία έχει καταφέρει να συσσωρεύσει για τον εαυτό της η Ελλάδα.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ο βολονταρισμός. Η πεποίθηση ότι μπορούμε να προσαρμόζουμε την πραγματικότητα στις επιθυμίες μας, κι όχι τις επιθυμίες μας στην πραγματικότητα. Επιθυμίες, μάλιστα, που άλλαζαν τακτικά. Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Περισσότερα

   

Οι U2 δεν είναι πια αυτό που ήταν (επειδή η Ελλάδα δεν είναι πια αυτό που ήταν)

Σάββατο, 04/09/2010 11:21

Πρώτα από όλα τα καλά νέα. Και τα καλά νέα ήταν ότι καμμιά 70αριά χιλιάδες παρολίγον χρεωκοπημένοι Έλληνες απόλαυσαν χτες το βράδυ τους παγκοσμίως διάσημους (για το σωστό λόγο) U2 να τραγουδάνε στην παγκοσμίως διάσημη (για το λάθος λόγο) χώρα. Έχω κι άλλα καλά νέα. Ο Μπόνο το είπε καθαρά και ξάστερα. Ο Μεγαλέξανδρος ήταν Έλληνας.

Ε, για να το λέει και ο Μπόνο, το θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας λύθηκε και μάλιστα με τον πλέον ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο για τη διεθνή κοινότητα.

Περισσότερα

 

Ξανά η "βάση του 10": η στομφώδης υπεράσπιση του παραλογισμού

Σάββατο, 28/08/2010 11:11

Πανεπιστήμιο – ένα ελληνικό πάθος. Το αστικό όνειρο της μαμάς. Δεν ήταν κακό – το αντίθετο. Έφερε στη χώρα τα καλύτερα που της συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η επένδυση στη γνώση έφερνε την κοινωνική αναγνώριση και την επαγγελματική εξασφάλιση. Το πράγμα δεν στράβωσε εκεί – παρά το καραγκιοζιλίκι που κατ'έθος συνόδευε τη διαδικασία, με τις περίφημες αγωνιούσες οικογένειες να κρέμονται σαν σταφύλια στα κάγκελα των εξεταστικών κέντρων. Το πράγμα στράβωσε, αντίθετα, όταν το Πανεπιστήμιο, η γνώση και η επένδυση σε αυτήν, έπαψε να φέρνει την οικονομική επιτυχία. Όταν το χρήμα, η απόκτηση και η επίδειξή, του έγιναν κριτήριο για την ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, ανεξάρτητα από το εάν αποτελούσε προϊόν προσπάθειας ή μαγκιάς και αρπαχτής.

Η συζήτηση αυτή την εβδομάδα έγινε για την περίφημη “βάση του δέκα”, ελπίζω για τελευταία φορά – αρκετή φαιά ουσία έχει σπαταληθεί για ένα θέμα που δεν την αξίζει.

Περισσότερα

   

Σελίδα 9 από 51

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ