Τρία σημεία για τις δημοτικές. 3. Οι ξεχασμένες ελίτ και η φιλελεύθερη κεντροαριστερά

Τρίτη, 23/11/2010 11:52

του Φοίβου Καρζή

 Η επικράτηση Καμίνη-Μπουτάρη είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά (περισσότερα από όσα οι ίδιοι οι υποψήφιοι μεταξύ τους). Το κυριότερο και σημαντικότερο από αυτά είναι ότι στηρίχτηκαν σε μια απροσδόκητη και ανυποκίνητη κινητοποίηση των ελίτ των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Οι ελίτ από τη φύση τους δεν είναι, φυσικά, πλειοψηφικές. Σχημάτισαν, όμως, ρεύμα, εξαιτίας και της γνωστής δυσαναλογίας ανάμεσα στο αριθμητικό μέγεθος και την κοινωνική επιρροή τους.

Με μια έννοια Μπουτάρης και Καμίνης πέτυχαν κάτι αντίστοιχο με το ρεύμα εκείνο που κατάφερε την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ, με τον αντίστροφο τρόπο: ο Ομπάμα έφερε στις κάλπες ψηφοφόρους που δεν πήγαιναν ποτέ, εδώ επέστρεψαν στις κάλπες ομάδες την ώρα που πολλές άλλες εγκατέλειπαν για την αποχή και το λευκό.

Περισσότερα

 

Τρία σημεία για τις δημοτικές. 2. Η κρίση, η ψήφος και η Αριστερά

Δευτέρα, 22/11/2010 09:05

του Φοίβου Καρζή

Η κρίση δείχνει να πυροδοτεί μια γενική ριζοσπαστικοποίηση των πληττόμενων από διάφορες πτυχές της (κοινωνικές/Αγ. Παντελεήμονας, ή οικονομικές) στρωμάτων. Η ριζοσπαστικοποίηση εκφράστηκε με τρεις διαφορετικές εκλογικές συμπεριφορές:

α. Μειοψηφικά και γεωγραφικά εστιασμένα με στροφή προς την μαχητική ακτιβιστική ακροδεξιά και, το σημαντικότερο, με ταυτόχρονη απόρριψη ακόμη και των πλησιέστερων θέσεων από τους εκπροσώπους της mainstream συντηρητικής παράταξης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του β΄γύρου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε μια ψήφο αγανάκτησης από ψηφοφόρους με παραδοσιακού τύπου συντηρητικά ανακλαστικά, αλλά μια πραγματική μετακίνηση ομάδων πληθυσμού προς την αντιστυστημική ακροδεξιά ιδεολογία.

Περισσότερα

 

Τρία σημεία για τις δημοτικές. 1.: Η αντιμνημονιακή ψήφος (και γιατί δεν ήρθε)

Παρασκευή, 19/11/2010 11:00

του Φοίβου Καρζή

Το κεντρικό θέμα των δημοτικών εκλογών ήταν το Μνημόνιο. Πρώτα προβλήθηκε ως εκλογικό στοίχημα από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά επιβλήθηκε ως βασικό διακύβευμα (και αυτή ήταν η μόνη επιτυχία της Ν.Δ. στις εκλογές). Και τέλος, έγινε αποδεκτό ως κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας, όταν ο Γ. Παπανδρέου "σήκωσε το γάντι" της δημοψηφισματικής λογικής με την παραπομπή σε εθνικές εκλογές.

Τελικά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν δημιουργήθηκε αντιμνημονιακό μέτωπο.Οι πολίτες εξέφρασαν δυσφορία, αλλά όχι αποδοκιμασία. Ταυτόχρονα, το 54% δηλώνει πως είναι "απογοητευμένο" (Marc) και το 81% πως είναι κατά της εφαρμογής του.Γιατί, λοιπόν, μια κοινωνία που είναι συντριπτικά κατά του Μνημονίου δεν αποδοκιμάζει ευθέως στις κάλπες την κυβέρνηση που το υπέγραψε και το εφαρμόζει; Γιατί δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να τερματίσει την "υποτέλεια στην τρόικα";

Περισσότερα

   

Για το "νεποτισμό" του κ. Γιάννη Πανάρετου - πέρα από τα πρόσωπα

Δευτέρα, 15/11/2010 10:37

 του Φοίβου Καρζή

Πήρα τη στοίβα με τις εφημερίδες και άπλωσα την πρώτη σελίδα της Καθημερινής – να μην κρύψω ότι από αυτήν συνηθίζω να ξεκινώ την ανάγνωση τις εργάσιμες μέρες. Πρώτη σελίδα, ένας τίτλος μου τράβηξε την προσοχή, επιτυχία από αυτή την άποψη, γιατί γι'αυτό μπαίνουν οι τίτλοι, για να τραβάνε την προσοχή στο κομμάτι.

Ο τίτλος ήταν “Ο νεποτισμός του κ. Γιάννη Πανάρετου”. Μάλιστα. Έτσι νέτα-σκέτα και ονομαστικά. Πρώτα από όλα πρέπει να πω κάτι γενικότερο. Ότι η αναφορά ενός ονόματος στον τίτλο αποτελεί τον πιο επιθετικό τρόπο γραφής ενός άρθρου ή σχολίου – και εν προκειμένω είχε τη μορφή ρεπορτάζ και όχι σχολίου. Ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα, οι τίτλοι που υποδεικνύουν ένα πρόσωπο έχουν πάψει να είναι σπάνιοι και βρίσκω ότι αυτό είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Περισσότερα

 

Σσστ... Σιγά, η Ελλάδα μαγειρεύει!

Σάββατο, 30/10/2010 18:23

του Φοίβου Καρζή

Σσσσ... Σιωπή. Η Ελλάδα ψηφίζει; Όχι (ακόμη). Η Ελλάδα αναστοχάζεται; Όχι βέβαια. Η Ελλάδα δουλεύει; Όχι, Θεός φυλάξοι. Κάντε ησυχία, η Ελλάδα μαγειρεύει.

Πιο πολύ κι από τα εκλογομαγειρέματα, η πραγματική μαγειρική είναι το νέο πάθος του έθνους. Ένας εθνικός στόχος συνεγείρει την κοινωνία. Ποιός θα φτιάξει το καλύτερο πιάτο. Ποιός θα σκεφθεί την καλύτερη συνταγή. Ποιός θα πετύχει την καλύτερη γεύση, ποιός θα κάνει την καλύτερη presentation. Ο Brillat Savarin απέκτησε μετά θάνατον την πρώτη αποικία του. Η Ελλάς ορκίζεται στο όνομα του Τσελεμεντέ. Έχει κλείσει (καιρό τώρα) όλα τα άλλα βιβλία -εκτός από την παραλογοτεχνία- και έχει ανοίξει τους Τσελεμεντέδες. Τιμή και δόξα στο νησί της Σίφνου που γέννησε τον πραγματικό μας ιστορικό ηγέτη. Ποιος Τρικούπης και ποιος Βενιζέλος – αναβαπτιζόμαστε στα νάματα, ή για την ακρίβεια στις σάλτσες, του Τσελεμεντέ.

Στα μάτια της κουζίνας η Ελλάδα αναστενάζει.

Περισσότερα

   

Σελίδα 7 από 51

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ