Το αργό τέλος του Μουμπάρακ και οι αγωνίες της Δύσης για τη Μέση Ανατολή

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Τετάρτη, 09/02/2011 09:38

του Φοίβου Καρζή

Στην Αίγυπτο, δεν ήταν τσουνάμι τελικά. Ήταν και είναι φουσκοθαλασσιά και τρικυμία. Δεν κατέστρεψε το καθεστώς σε μια μέρα, αλλά το παρασέρνει σταθερά προς το βυθό. Μαζί παρασέρνει σε ένα αργό ντόμινο και όλα τα θεμέλια της αμερικανικής, και ίσως και της ευρωπαϊκής, πολιτικής, της δυτικής επιρροής, στην πιο κρίσιμη στρατηγικά περιοχή του κόσμου - από την αρχή της Ιστορίας και τουλάχιστον για όσο καιρό ακόμη το πετρέλαιο θα είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον κόσμο.

Περισσότερα

 

Υστερόγραφο για τα ΑΕΙ: χρειάζονται εξωτερικά μέλη στη διοίκησή τους;

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Τετάρτη, 02/02/2011 08:50

του Φοίβου Καρζή

Πριν από μερικές μέρες πήρα μέρος σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, την πρώτη από τον κύκλο "Αντιπαραθέσεις", που οργανώνει για θέματα δημόσιας πολιτικής το ΕΛΙΑΜΕΠ (μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ). Από τη φύση της συμμετοχής μου ως συντονιστή δεν μπορούσα να πάρω θέση. Άλλωστε δεν είμαι πανεπιστημιακός και η συζήτηση για τα Πανεπιστήμια κυριαρχείται, εύλογα, αλλά και μονοπωλείται, όχι εύλογα ούτε σωστά, από όσους εργάζονται ή φοιτούν σε αυτά. Γράφω, λοιπόν, γιατί βγήκα από αυτή τη συζήτηση με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή εξωτερικών μελών στις διοικήσεις των ΑΕΙ θα είναι προς το συμφέρον των ιδρυμάτων και της κοινωνίας.

Περισσότερα

 

Τρία κείμενα για τη Νομική: 3. Δεν φταίει το άσυλο, η κατάργηση δεν λύνει τίποτα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Τρίτη, 01/02/2011 17:59

του Φοίβου Καρζή

Η Νομική απέδειξε ότι ουδείς λόγος κατάργησής του συντρέχει. Διότι όλα λύνονται με απλό τρόπο, και με ειρηνικό επίσης, όταν απλώς εφαρμόζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Yπάρχει άσυλο σήμερα; Τι προστατεύει το άσυλο; Την ακαδημαϊκή ελευθερία. Την έχουμε. Να οργανώσει σήμερα ένας φορέας πανεπιστημιακών μια συζήτηση για το εάν (ότι ρητά ΚΑΤΑ, απλώς ΕΑΝ) πρέπει να ψηφίζουν οι φοιτητές στην εκλογή πρυτανικών αρχών; Να μου πει κάποιος κάποια σχολή όπου μπορεί να διεξαχθεί ανοιχτά και με ακαδημαϊκή ασυλία αυτή η συζήτηση;

Περισσότερα

   

Τρία κείμενα για τη Νομική: 2. Η κατάληψη είναι λάθος αφορμή συζήτησης για τη μετανάστευση

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Δευτέρα, 31/01/2011 00:05

του Φοίβου Καρζή

Νομική – 2011, όχι Νομική 73. Επειδή η σύγκριση, άστοχη και ασύμμετρη, έγινε κατά κόρον τις μέρες της κατάληψης, χρειάζεται να θυμηθούμε ότι η συνθήκη της δημοκρατίας αλλάζει τα πάντα και ο συσχετισμός όχι απλώς συγχέει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, αλλά και συσκοτίζει τις πραγματικές διαστάσεις και τα πραγματικά ζητήματα. Και νομίζω ότι οφείλουμε μεγάλη χάρη τελικά στους 300 δυστυχείς μετανάστες γιατί με μια κίνηση, που εύλογα αμφιβάλλει κανείς αν η ιδέα προήλθε από τους ίδιους, έβαλαν στο τραπέζι μερικά από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουμε να συζητήσουμε και τα επανέφεραν στην κορυφή της επικαιρότητας – εκεί όπου τίποτα πια δεν φτάνει, τίποτα δεν βρίσκει διέξοδο προς το πρωτοσέλιδο κι ακόμη περισσότερο προς το κεντρικό δελτίο, ειμή μόνον με βίαιο τρόπο – αν συνοδεύεται από ένα παρεμπίπτον σύμπτωμα βίας.

Περισσότερα

 

Τρία κείμενα για τη Νομική: 1. Οι μετανάστες, η κατάληψη και η Αριστερά

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Σάββατο, 29/01/2011 14:43

του Φοίβου Καρζή

Πώς έφτασαν οι 300 στη Νομική; Για νηφάλιους και προσγειωμένους, άλλη οδός από την καθοδήγηση δεν οδηγεί στη Σόλωνος. Κι εδώ έχω δυο λόγια για την Αριστερά, που μεσολάβησε για την εκτόνωση, αλλά και υποδείχθηκε, έστω υπαινικτικά, ως υποκινητής της κατάληψης.

Περισσότερα

   

Σελίδα 4 από 51

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ