Το Blog του Στέλιου Ζωντού

Το κυνήγι μαγισσών από την συμμαχία του φόβου.

Τρίτη, 05/01/2010 12:02

Το τελευταίο διάστημα από εκπροσώπους της συμμαχίας του φόβου έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις με στόχο την τρομοκράτηση και την φίμωση φωνών με τις οποίες δεν συμφωνούν. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Σώτης Τριανταφύλλου στην οποία επιτέθηκαν σε καφενείο των Εξαρχείων κάποιοι δήθεν προοδευτικοί σε εκδήλωση που παρουσίαζε το βιβλίο της.

Την περίπτωση του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη στον οποίο επιτέθηκαν χρυσαυγίτες στη Στοά του Βιβλίου γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που έγραψε για το Κυπριακό στο τελευταίο του μυθιστόρημα.

Τον ξυλοδαρμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα στο κεντρικό κτίριο ή την βίαιη διακοπή συζήτησης στο κτίριο της Νομικής Αθηνών.

Αποκορύφωμα αυτής της τρομοκρατίας είναι η άθλια επίθεση που δέχεται η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδική Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας κα Θάλεια Δραγώνα για «υποτιθέμενες» απόψεις της.

Περισσότερα

 

Ο σύγχρονος πατριωτισμός και η «συμμαχία του φόβου»

Κυριακή, 29/11/2009 19:45

Τις ημέρες αυτές λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων που έχει η χώρα μας και των πολιτικών πιέσεων που δεχόμαστε από την Ευρωπαική Ένωση κεντρικά πολιτικά στελέχη επιχειρούν έναν ιδιότυπο διαχωρισμό. Η μια ομάδα είναι αυτοί που υπερασπίζονται τα «εθνικά δίκαια» και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και οι άλλοι είναι αυτοί που υπηρετούν άκριτα τη «γραφειοκρατία» των Βρυξελλών.

 

Στην Αθήνα του 1894 ο διευθυντής της τότε « Ακρόπολις» Βλάσης Γαβριηλίδης σημείωνε δεικτικά ότι «η επίδειξις ύφους ή λεβέντικης επιθετικής συμπεριφοράς που δεν αποτελούν παρά το προπέτασμα για να καλυφθεί το γεγονός ότι ο κατ’ αυτόν τον τρόπο συμπεριφερόμενος δεν ξέρει ή δεν θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του», και τόνιζε την ύπαρξη μιας «μεγάλης ομάδας από πολιτευτές, δημοσιογράφους, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και άλλα δημόσια πρόσωπα» τους οποίους ονόμαζε «νευροπαθείς ψευδοπατριώτας».

 

Τον Βλάση Γαβριηλίδη τον έβαλαν στόχο οι «πρόδρομοι» της «Εθνικής Εταιρείας» που στο όνομα της « Μεγάλης Ιδέας» και των «εθνικών δικαίων» οδήγησαν τη χώρα στην ατυχή περιπέτεια του 1897.

 

Τηρουμένων των αναλογιών, σήμερα μια «συμμαχία του φόβου» που την αποτελούν πολιτικά ετερόκλητα στοιχεία από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά δαιμονοποιεί την Ευρώπη, φορτώνει σε αυτή τα δικά της πολιτικά αδιέξοδα και τις ανεπάρκειες της. Ιδεολογικοί οπαδοί της ελεύθερης αγοράς χέρι χέρι με κάποιους σοσιαλιστές εμφανίζονται με το προσωπείο των υπέρμαχων της δήθεν εθνικής κυριαρχίας ενώ οι οπαδοί του απομονωτισμού με το προσωπείο της εθνικής αυτονομίας.

 

Στην πραγματικότητα αδυνατούν να εξηγήσουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον κόσμο και μας καλούν να μπούμε στο δρόμο της «μικρής πλην έντιμης Ελλάδας».

Περισσότερα

 

Το σκανδιναβικά μοντέλα ανάπτυξης και ο ελληνικός πολιτικός διάλογος

Πέμπτη, 12/11/2009 19:36

Η μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος σε επίπεδο εξαγγελιών από όλους σχεδόν τους πολιτικούς που συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση. Σ’ αυτή τη συζήτηση το τελευταίο διάστημα ενέσκηψε μια μόδα που έχει να κάνει με την αναφορά πολλών πολιτικών σε μοντέλα ανάπτυξης των σκανδιναβικών κρατών ή της Αγγλίας ως αυτά να είναι η μαγική λύση για τα προβλήματα της χώρας μας ή κάποιοι που είναι πιο προσεκτικοί αναφέρονται απλώς σε στοιχεία των μοντέλων αυτών που μπορούν να μεταφερθούν στη χώρα μας.

Αυτή η προσέγγιση έχει το ενδιαφέρον της γιατί αναδεικνύει την αδυναμία διαμόρφωσης προτάσεων και ιδεών που να ταιριάζουν στην ελληνική κοινωνία, την την άγνοια αρκετών από αυτούς που τα επικαλούνται για το ποιες ακριβώς είναι οι πολιτικές που ασκούνται σ’ αυτές τις χώρες ή σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για κρυφτούν πραγματικές πολιτικές προθέσεις.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν πλέον για κανένα πρόβλημα. Η πολυπλοκότητα που έχουν σήμερα τα θέματα απαιτεί γνώσεις, συλλογική δουλειά και πολιτική βούληση με σταθερότητα στους στόχους για να έρθουν αποτελέσματα.

Υπηρετώντας την ανάγκη της γνώσης ας επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τα βασικά στοιχεία πολιτικής του «Δανικού μοντέλου» ώστε να γνωρίζουμε τουλάχιστον για ποιες ιδέες συζητάμε.

Το βασικό κοινό στοιχείο όλων αυτών των πολιτικών εμπεριέχεται στη έννοια ευελιξία με ασφάλεια (ευελιξασφάλεια). Στη Δανία:

Περισσότερα

   

Σκέψη ανεργίας στην κρίση….

Κυριακή, 08/11/2009 20:54

Κοιτάζοντας κανείς προσεκτικά τα στοιχεία ανεργίας για το διάστημα μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009 θα δει εύκολα ότι 75.000 Έλληνες βρέθηκαν άνεργοι λόγω της διεθνούς κρίσης. Αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν κυρίως στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρίες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε κλάδους αιχμής της τεχνολογίας κλπ.

Σε συζήτηση που είχα πρόσφατα με δύο φίλους οι οποίοι έχουν, μεσαίες για τα ελληνικά δεδομένα, εταιρίες και αποφάσισαν να κάνουν κάποιες ελάχιστες προσλήψεις βρέθηκα να μου περιγράφουν την εξής κατάσταση.

Η μία εταιρία έψαχνε για λογιστή για την οικονομική της υπηρεσία, και η άλλη στέλεχος πωλήσεων για το εμπορικό της τμήμα.

Δημοσίευσαν μια αγγελία για μια μόλις μέρα και βρέθηκαν με 250 έως 300 βιογραφικά στα χέρια τους.

Άρχισαν λοιπόν να βλέπουν κάποιους από τους υποψήφιους οι οποίοι σχεδόν όλοι είχαν χάσει τις δουλειές που είχαν πριν από πέντε έως οκτώ μήνες, έχουν οικογένειες και άρα υψηλές κατά τεκμήριο τρέχουσες υποχρεώσεις.

Οι μισθοί που προσέφεραν οι δύο φίλοι ήταν περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως κανονική ασφάλιση και όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Από τότε που ξεκίνησαν την διαδικασία έχει περάσει περίπου ένας μήνας και δεν έχουν συναντήσει κάποιον ή κάποια που θα δεχόταν να προσληφθεί με λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρνε στην προηγούμενη εργασία του.

Προσέξτε, μιλάμε για οικογενειάρχες ανέργους πέντε έως οκτώ μήνες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αγορά θα ξαναγυρίσει στα οικονομικά επίπεδα που ήταν και πριν τη κρίση και οι ίδιοι θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι κομμάτι των 75.000 που βρέθηκαν φέτος στην ανεργία και προστέθηκαν σε άλλους 380.000 οι οποίοι καταγράφονται στην ίδια ομάδα ανθρώπων: τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

Οι οποίοι βρίσκονται στην ψευδαίσθηση ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως τα ήξεραν. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ένα δυναμικό με υψηλή εκπαίδευση και διάθεση για δουλειά, αλλά μαθημένο σε διαφορετικές συνθήκες, θα προστεθεί στις υποψήφιες για έκρηξη κοινωνικές βόμβες που θα βρούμε μπροστά μας.

 

«Προκήρυξη αρχών της σκέψης»

Κυριακή, 08/11/2009 20:50

Σε μια εποχή που οι εντυπώσεις πολλές φορές κυριαρχούν της ουσίας και οι εύκολες «λύσεις» σε δύσκολα προβλήματα χαϊδεύουν τα αυτιά όλων μας είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση-πρόκληση η διαδικασία της σκέψης.

Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να καταλάβουμε το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, να αξιολογήσουμε την πληθώρα των πληροφοριών που μας κατακλύζουν πραγματικά για να καθαρίσουμε την «σκόνη» που σηκώνεται ώστε να αποκαλυφθούν πραγματικότητες που θα μας δημιουργήσουν αισιοδοξία, θα μας προβληματίσουν, θα μας τρομάξουν ίσως αλλά κυρίως θα ανοίξουν δρόμους αληθινούς.

Τους έχουμε ανάγκη, και από αυτό εδώ το βήμα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

Στέλιος Ζωντός


   

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ