Συνασπισμός, ο παράδοξος ρυθμιστής

Παρασκευή, 04/09/2009 08:10

Μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο όλοι ήταν βέβαιοι πως στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνονταν, δηλαδή στις εκλογές που προκήρυξε προχτές ο Κώστας Καραμανλής, ο ρυθμιστής θα ήταν ο Συνασπισμός. Και είναι αλήθεια. Με έναν εντελώς παράδοξο και αναπάντεχο τρόπο ο Συνασπισμός θα είναι πράγματι ο ρυθμιστής.

Με τα σημερινά δεδομένα λίγοι θα διαφωνούσαν πως το κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου είναι εάν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία ή η απουσία της μπορεί να αλλάξει τα πάντα: τις σχέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας, το σχήμα της διακυβέρνησης, κατεξοχήν την τύχη των πρωταγωνιστών, αλλά και τα δεδομένα στην οικονομία. Και η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι από την εκλογική επίδοση (αυτή ξέρουμε πως θα είναι χαμηλή) του Συνασπισμού. Θα εξαρτηθεί από την εκλογική του επιβίωση.

Στην πραγματικότητα, η είσοδος του Συνασπισμού στη Βουλή, το εάν θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% -ποιό; το κόμμα που διεκδικούσε δημοσκοπικά να ανατρέψει το δικομματισμό πριν από 18 μήνες...- θα κρίνει κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα για αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογή, χωρίς να χρειαστεί το ρευστό μεσοδιάστημα, που κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κυοφορήσει και πού μπορεί να βγάλει.

Από τι θα εξαρτηθεί, λοιπόν, η ανάνηψη ή ο ρόγχος του ιστορικού φορέα της ανανεωτικής αριστεράς; Πρώτον: από τις σχέσεις των προσώπων και των σχημάτων που συγκροτούν το εκλογικό του όχημα, το ΣΥΡΙΖΑ. Κατεξοχήν, από τις σχέσεις του Τσίπρα με τον Αλαβάνο – που ξεκίνησαν από το δαχτυλίδι του ηλικιακού άλματος και κατέληξαν σε μια μάλλον τετριμμένη σχέση οργής μεταξύ μέντορα και εκλεκτού, σε μια διαδικασία πατροκτονίας, πολύ νωρίτερα και πολύ οξύτερα από ό,τι οποιοσδήποτε θα περίμενε.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αντοχή του χώρου. Δεν είναι ένα συγκυριακό μόρφωμα ή ένα ευκαιριακό εκλογικό σχήμα. Έχει αδιάλειπτη συνέχεια σε όλη τη μεταπολίτευση. Και δεν αποκλείεται τα ανακλαστικά επιβίωσης να είναι το ισχυρότερο εκλογικό έρεισμα αυτού του σχήματος, που πολιτικά σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο τι εκφράζει και η κοινωνία δικαίως εκνευρισμένη μαζί του για την απογοήτευση που της επιφύλαξε.

Και, τέλος, υπάρχει το υπαρξιακό ζήτημα μιας Αριστεράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, χωρίς ένα ειδικό στίγμα, του τύπου των Οικολόγων. Το ζήτημα είναι τόσο καίριο ώστε ο Συνασπισμός κατεξοχήν θα έπρεπε να το είχε αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και να το είχε λύσει, ενδεχομένως με κόστος, όταν μπορούσε να το καταβάλει, όταν είχε κοινωνικές εφεδρείες και πολιτικά περιθώρια. Τώρα βρίσκεται μπροστά στην προοπτική να το λύσει, με τον άγριο τρόπο του, το εκλογικό σώμα.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

iwn1998: Ίσως έχει πάψει να είναι πια σημαντικό ζήτημα η είσοδος του Συνασπισμού ως κόμμα στη Βουλή, από τη στιγμή που δείχνει μέσα στο χρόνο να αποτελεί σταθερά μια σιστάδα ενδιαφερόντων ανθρώπων που δεν μπορούν να φτιάξουν "ομάδα" και δεν μπορούν ν' αρθρώσουν συνολικό δημιουργικό λόγο. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί τέτοιες δημοκρατικές προσωπικότητες που υπάρχουν ή έχουν περάσει από το Συνασπισμό, θα έπρεπε σε κάποια φάση να έχουν καταφέρει να ωριμάσουν τον κομματικό τους λόγο. Άρα λύπη υπάρχει για πιθανές προσωπικές απώλειες από τα στελέχη του ΣΥΝ από τη νέα Βουλή γιατί από τη ομαδική τους δράση μόνο ο τομέας της αντίδρασης λειτουργεί και σίγουρα όχι αυτός της δημιουργίας πολιτικής. Πάντα μιλάω για το σετ και όχι για τα άτομα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ