Τα τέλη της παρανομίας και η αρχή της ανομίας

Κυριακή, 10/07/2011 10:57

του Φοίβου Καρζή

Η λέξη που έχω ακούσει περισσότερες φορές νομίζω τους τελευταίους μήνες στον πολιτικό διάλογο (μετά τη λέξη Μνημόνιο) είναι η αξιοπιστία. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Αλλά αντ'αυτού, η επιβολή από το κράτος διαφόρων "τελών" για την ανοχή της παρανομίας οδηγεί σε παράταση της ανομίας και σε διάλυση οποιασδήποτε σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στος κράτος και τους πολίτες. Μετά τους ημιυπαίθριους, τώρα τα αυθαίρετα και, σαν να μην έφταναν αυτά, η αντικαπνιστική εκστρατεία αφορά μόνον όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Υπέρ των πτωχών - για να ζήσουν παραπάνω βλέποντας όσους έχουν να δώσουν μπαξίσι στο Δημόσιο να καπνίζουν αρειμανίως.

 
Η αξιοπιστία είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα της χώρας – κανείς δεν μας πιστεύει ό,τι κι αν πούμε, κανείς δεν μας πιστεύει ό,τι κι αν υποσχεθούμε, κανείς δεν μας πιστεύει, δανειστής, αγορές, φίλοι εταίροι ή εχθροί, ό,τι μέτρα κι αν πάρουμε. “Το είδαμε το έργο” είναι η απάντηση όλων – τα ξανάπατε και μας δουλεύατε

Αυτά προς τα έξω. Αλλά ο πολιτικός λόγος -κυβερνητικός κατεξοχήν αλλά και αντιπολιτευόμενος- έχει κι άλλη ευγενική φιλοδοξία. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας έναντι των πολιτών – που είναι χρήσιμο γιατί γλιτώνεις και από τα γιαούρτια. Να ξανακερδίσουμε, λένε, την εμπιστοσύνη των πολιτών – και να γλιτώσουμε και το φούμο στις επόμενες κάλπες – ίσως μακρινές, ίσως όμως και κοντινές.

Και τι κάνουμε γι'αυτό; Τι κάνει η πολιτική εξουσία; Τι κάνει η κυβέρνηση; Τρία ωραία παραδείγματα.

Πρώτον: ημιυπαίθριοι. Θα θυμάστε την περίφημη κόντρα Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου. Τακτοποίησις. Μεγάλη λέξη. Όχι νόμιμοι, καθότι απαγορεύεται από ένα πολύ ενοχλητικό κείμενο που λέγεται σύνταγμα κι από ένα έτι ενοχλητικότερο όργανο, το ΣτΕ, με το οποίο αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση είπε πως δεν θα διαστάσει να ανοίξει μέτωπο για το καλό της χώρας. Εδώ το λόγο έχει η συγκίνηση...

Η ρύθμιση είναι απλή στη σύλληψή της– τα αντικείμενά της, εν προκειμένω οι ημιυπαίθριοι, είναι παράνομα στην αρχή, τακτοποιημένα ενδιαμέσως, παράνομα στο τέλος. Αρκεί να πληρώσεις ένα αντίτιμο όχι προφανώς νομιμοποίησης. Αντίτιμο ανοχής. Στην καθομιλουμένη λέγεται νταβατζηλίκι και δεν θα τολμούσα ποτέ να χρησιμοποιήσω τη λέξη εάν ο πρώην πρωθυπουργός και σήμερα Lost Ο Αγνοούμενος της Ραφήνας δεν είχε την πρόνοια να την εντάξει στο τρέχον πολιτικό λεξιλόγιο.

Και μετά σκέφτηκαν Ωραία Φάμπρικα. Κάντο όπως με τους ημιυπαίθριους. Τώρα έρχονται τα αυθαίρετα. Πάρτους τα τώρα, πάρτους τα όπως μπορείς, πάρτα όσο έχουν και προλαβαίνεις. Αυτή είναι η βασική ηθική αρχή που διέπει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη.

Όσο για την περίφημη συνέχεια του κράτους, λέει – άλλο Παπακωνσταντίνου, άλλο Μπιρμπίλη. Αλλαγή υπουργού δεν σημαίνει καν αλλαγή κυβέρνησης. Σημαίνει καθεστωτική αλλαγή σε ένα κράτος χωρίς μηχανισμό, χωρίς αρχές, χωρίς βούληση, έρμαιο και υποταγμένο στα χέρια του κάθε συγκυριακού εξουσιαστή του, που διορίζεται και παύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς κριτήρια, με απόλυτη ισοπέδωση των πάντων μπροστά στην εξουσία του αμέσως ιεραρχικά ανώτερου – για τον υπουργό είναι ο Πρωθυπουργός, αλλά ισχύει για όλους από τον δεύτερο έως τον τελευταίο.

Αξιοπιστία είπατε; Τσιγάρο. Βραβείο έδωσε πέρυσι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο Γιώργο Παπανδρέου για την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου. Κουτόφραγκοι, νόμιζαν ότι το δύσκολο είναι να ψηφίσεις το νόμο. Όχι, αυτό το έχουμε εύκολο επειδή ακριβώς ξέρουμε ότι δεν θα εφαρμοστεί. Στέναζε και ο Υπουργός Υγείας Λοβέρδος. Τάζαν όλοι εφαρμογή. Και τώρα μίζα. Πώς λέγεται το ποσό που πληρώνει κανείς για να μην τηρεί το νόμο; Τι διαφορετικό είναι από την παροχή προστασίας του κράτους στους παρανομούντες ένας νόμος που κάνει τέτοιου τύπου εξαιρέσεις και διακρίσεις, με αποκλειστικά οικονομικό κριτήριο. Και βέβαια αμέσως και τα μικρότερα καταστήματα είπαν στον τοπικό μαφιόζο που λέγεται ελληνικό κράτος "φίλε μου, κάνε μου κι εμένα τη χάρη, δώσε μου την προστασία σου" – άκουσα τους εκπροσώπους των μπαρ κλπ σχεδόν να παρακαλούν να πληρώσουν το νταβατζηλίκι και να καπνίζουν αμέριμνοι και αρειμάνειοι όλοι τους, όλοι μας δηλαδή, γράφοντας στο πορτοφόλι μας νόμους και κανόνες.

Ελπίζω η ΠΟΥ να απειλήσει να πάρει πίσω το βραβείο για να μην γελοιοποιούμαστε κι εκείνοι κι εμείς – ή μήπως και ρίξει στο φιλότιμο τον βραβευμένο, που ξέρω ιδία πείρα ότι τυγχάνει γνήσιος αντικαπνιστής μήπως και κάνει κάτι για να επιβάλει την τήρηση κι όχι να θέσει όρους παραβίασης του νόμου. Μήπως μπορέσουμε κι εμείς να το κόψουμε και εκείνος να μην σκέφτεται κάθε φορά που θα βλέπει κάποιον να καπνίζει αραχτός σε μπαρ και εστιατόρια ότι "πού θα πάει, θα πάρει την εξουσία και θα επιβάλει την πολιτική του".
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

Alex: Δεν είμαι ειδικός στις ομαδικές ψυχαναλύσεις - ούτε και στις ατομικές άλλωστε - αλλά φοβάμαι πως το ζήτημα της τήρησης των νόμων έχει να κάνει και με τον αυτοσεβασμό. Θέλω να πω πως δεν έχουμε σε μεγάλη υπόληψη τον εαυτό μας, κι ας έχουμε τόσο εύκολο το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ". Φοβάμαι πως έχουμε την αίσθηση ότι μας τα χαρίσανε ό,τι έχουμε. Οτι δεν τα κερδίσαμε με την αξία μας. Κι ας "αξίζουμε όλοι μια BMW". Φοβάμαι ότι έχουμε την αίσθηση ότι δεν δουλέψαμε και πολύ για να γίνουμε η 20ή χώρα στον κόσμο σε πλούτο (και οι στατιστικές αυτές, ξέρετε, δεν συνυπολογίζουν το μαύριο χρήμα). Φοβάμαι ότι κατά βάθος γνωρίζουμε ότι μετά τις περίφημες νίκες στα πεδία των μαχών... αράξαμε. Κι ότι φροντίσαμε για τα μικροσυμφέροντά μας. Οχι για το καλό της πατρίδας μας. Διότι παραδοσιακώς θεωρούμε την εξουσία, την πατρίδα δηλαδή, απέναντί μας. Ακόμη κι αν την ψηφίζαμε δημοκρατικά. Δεν έχουμε αυτοσεβασμό. Και μόνο το ότι φροντίζουμε με υποχονδριακό τρόπο την καθαριότητα των σπιτιών μας αδιαφορώντας για τα σκουπίδια στους δρόμους, αυτό δείχνει. Και τον ατομικισμό μας βεβαίως... Θλιβερά πράγματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ