Η εποχή της αγανάκτησης

Σάββατο, 21/05/2011 11:14

του Φοίβου Καρζή

Rablas στα ισπανικά λένε τους μεγάλους δρόμους, τα βουλεβάρτα. Και οι ράμπλας σήμερα είναι γεμάτες. Ο κόσμος, κυρίως νέοι πλημμυρίζει τους δρόμους και τις πλατείες.

Στην Ισπανία έχουν δημοτικές εκλογές. Αλλά κι εκεί, όπως και αλλού, όπως και εδώ για όλο και περισσότερους, αυτό που έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έχει πάψει να ισχύει. Εννοούσε πως στη δημοκρατία όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, τη λύση τη δίνουν οι πολίτες με εκλογές. Αλλά τι γίνεται όταν οι πολίτες μαζικά πιστεύουν, όπως το δείχνουν και στην Ελλάδα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι οι εκλογές δεν είναι λύση; Ότι κανένας δεν αποτελεί πραγματική εναλλακτική; Ότι σε κανέναν δεν επενδύεται ελπίδα για λύση των προβλημάτων, ελπίδα για το μέλλον;

 

Στις πλατείες της Ισπανίας οι νέοι διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των εκλογών πριν αυτές γίνουν.  Διαμηνύουν ότι όποιο και εάν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να τους αντιπροσωπεύει.

Μερικά πρωτότυπα που συμβαίνουν μόνο στην Ισπανία έχουν εξοργίσει μαζικά τους νέους – και τους μεγαλύτερους: δικομματισμός, διαφθορά και της ανεργία.

Όπως και στην Ελλάδα, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται την παραμονή των εκλογών. Η εκλογική επιτροπή, ενόψει τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι είναι παράνομες οι πολιτικές συγκεντρώσεις την παραμονή των εκλογών. Τους το θύμισε, γιατί το ήξεραν.

Αλλά φωνή λαού, οργή θεού. Χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο.

Εξάλλου αυτή η απαγόρευση φτιάχτηκε για να μην κερδίζει το ένα κόμμα έναντι του άλλου και να μην εξάπτονται πολιτικά και κομματικά πάθη. Ποιά πάθη; Αυτή είναι μια αυθόρμητη, μη κομματική διαμαρτυρία κατά πάντων. Σε τι επηρεάζει τις εκλογές εσωτερικά;

Οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο "Αγανακτισμένοι", διαμαρτύρονται για την ανεργία, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τη στάση των πολιτικών και συγκεντρώνονται από τις 15 Μαΐου σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων. Ο ισπανός πρωθυπουργός πάντως αποφεύγει να αποσαφηνίσει αν θα διαταχθεί παρέμβαση της αστυνομίας

Οι Σοσιαλιστές του Θαπατέρο ξέρουν τι θα γράψει η κάλπη. Και δεν έχουν και μνημόνιο. Ο ίδιος ο Θαπατέρο την έχει ήδη κάνει – α λα Κώστα Καραμανλή. Δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές. Άσε να χάσει ο επόμενος. Κάποιος πρόθυμος θα βρεθεί.

Αλλά το θέμα πια δεν είναι σοσιαλιστές ή λαϊκό κόμμα. Δεν είναι Αθνάρ ή Θαπατέρο, Θαπατέρο ή Ραχόι. Το θέμα είναι πως μια γενιά, αυτή η γενιά των αγανακτισμένων, βλέπει ήδη να την έχουν προκαταβολικά ξεγράψει. Να είναι η γενικά που θα δοθεί θυσία στην έξοδο από την κρίση. Μια γενιά που δεν θα της δοθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει τις ευκαιρίες της. Να αποδείξει τι μπορεί και τι δεν μπορεί. Αν είναι καλή ή άχρηστη. Γιατί οι προηγούμενοι έφαγαν προκαταβολικά και οι επόμενοι αργούν ακόμη.

Στους σημερινούς νέους έκατσε ο ιστορικός κλήρος, που έλεγε παλιά, αν θυμάστε, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκατσε και την έκατσαν. Δεν έχουν λόγο να χαριστούν. Και η οργή τους όσο θα φουσκώνει θα γίνεται και πιο καταλυτική, αν μετασχηματιστεί από κοινωνικός αχός σε πολιτική δύναμη. Κανείς δεν ξέρει αν θα συμβεί και πού θα συμβεί. Αυτός είναι ο ρόλος του τυχαίου στην ιστορία. Όλοι όμως ξέρουν τι έρχεται, αν αυτό συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

aureli: Την οργή προκαλεί η απαξίωση της ανθρώπινης εργασίας παγκοσμίως.
Για την όποια εξουσία είμαστε ένας αργόσχολος όχλος που μόνο προβλήματα δημιουργεί..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
Alex: Μα είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης. Οσο οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν "κεφαλαιακά κέρδη" όλα είναι καλά. Η μετοχή ψηλά, οι μέτοχοι ικανοποιημένοι... Ολα καλά κι άσε τον "κοινωνικό αχό" ν' ακούεται βαρύς. Τουφέκια δεν πέφτουν ούτε καν στην Ισπανία, που η ανεργία των νέων φθάνει στο 40%. Η εποχή της αγανάκτησης καλά κρατεί. Η εποχή της επανάστασης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Να χαιρόμαστε τα παιδιά μας. Και να μας χαίρονται κι αυτά!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ