Μια ασπίδα ζωής για τη Βόρεια και Δυτική Αθήνα

Σάββατο, 14/05/2011 16:42

του Χάρη Σαββίδη, αρχιτέκτονα (έλυτρον αρχιτεκτονική και πολεοδομική ε.ε.), μέλους Δ.Ε. της "Δράσης"


Προσπαθούμε να εντοπίσουμε στην πόλη μας τα σημαντικά, μείζονα προβλήματα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο διαφορετικό είναι να κατοικείς Ανατολικά του Λυκαβηττού από το να κατοικείς Δυτικά από αυτόν. Πρόκειται για δύο διαφορετικές πόλεις. Τα θέματα πολλά. Το σημαντικότερο, η πύκνωση της δόμησης και η έλλειψη ανοιχτών χώρων. Ποσοτικά, η αναλογία χτισμένου και άχτιστου χώρου διαφοροποιήται ικανά εις βάρος του άχτιστου,όσο πηγαίνουμε βόρεια και δυτικά.

Παρακάτω θα δείτε μια ποσοτική μελέτη που εξηγεί πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτούς τους όρους. Όχι φτιάχνοντας ένα πάρκο ή κήπο αλλά δημιουργώντας μία ασπίδα διαφορετικής διαβίωσης...

Σας το Παρουσιάζουμε.
Καθίσαμε με πολύ κόπο, λόγω έλλειψης ψηφιακού χάρτη ακριβείας της Αθήνας, να μετρήσουμε την απαλλοτρίωση γης που μας χρειάζεται προκειμένου:

1. Να δημιουργήσουμε ένα γραμμικό πράσινο τόξο που να ενώνει την Ακαδημία Πλάτωνος στα δυτικά με το πάρκο του νοσοκομείου Σωτηρία στα Ανατολικά συμπεριλαμβάνοντας υφιστάμενες επιφάνειες πρασίνου όπως το πεδίο του Άρεως, τα Τουρκοβούνια, τη Φωκίωνος Νέγρη και άλλα μικρότερα πάρκα και κήπους της Αθήνας.

2. Να δημιουργήσουμε δύο γραμμικά αξονικά πάρκα από την περιφέρεια προς το κέντρο στο Δυτικό και Βόρειο τμήμα του Δήμου, απαλλοτριώνοντας οικοδομικά τετράγωνα ή χρησιμοποιώντας το δίκτυο του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ καλυμμένο από πάνω με πράσινο.

3. Να δώσουμε νέα πνοή σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες όπως η περιοχή Γκύζη, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, ο Κολωνός, η περιοχή Γουδή, κλπ.

4. Να συνενώσουμε αυτό το πάρκο με άλλα προγραμματισμένα έργα της πρωτεύουσας όπως η ανάπλαση της περιοχής των Αμπελοκήπων από την αλλαγή χρήσης των εργατικών πολυκατοικιών και την κατεδάφιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Η ανάπλαση αυτή θα συνένωνε τον όγκο των Τουρκοβουνίων με τον Λυκαβηττό!

5. Τέλος να δούμε και τι θα προσέφερε στους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας η μεταφορά εκτός κέντρου της τριτοβάθμιας περίθαλψης από τα παλαιά και με τεράστιο κόστος λειτουργίας υφιστάμενα νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, Ελπίς, Αιγινήτειο, Μαρίκα Ηλιάδη, Αρεταίειο, Συγγρού, Ευαγγελισμός, κλπ.) .

Τα μετρικά στοιχεία που προέκυψαν είναι τα εξής:

Απαλλοτριώσεις γης που υφίστανται σήμερα πολυκατοικίες με μέσο συντελεστή δόμησης 3: 675 στρέμματα περίπου (με ποσοστό λάθους 10%) 4 742,50 στρέμματα

Κάλυψη και ανάπλαση άξονα ΟΣΕ: 453,00 στρέμματα

Κάλυψη και ανάπλαση άξονα ΗΣΑΠ: 356,00 στρέμματα

Μπορούμε το κόστος των έργων αυτών να ανταλλαγεί με γη από τα 6.000 στρέμματα του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού;

Απαλλοτρίωση 750 στρεμμάτων δομημένης γης με συντελεστή 3 σημαίνει απαλλοτρίωση

750.000,00 m2 x 3 = 2.250.000,00m2 κτιρίων με κόστος 1000,00€/m2

άρα, σύνολο κόστους: 2.250.000.000,00€

Εάν υποθετικά ο Δήμος Αθηναίων κατάφερνε να δεσμεύσει προς εκμετάλλευση από το Ελληνικό 2.600,00 στρέμματα θα μπορούσε να κερδίσει με σημερινές τιμές κρίσης κατ’ ελάχιστο 5.200.000.000,00€ (η τιμή στρέμματος (2000,00€) αντιστοιχεί στο 66% της σημερινής τιμής στρέμματος στη Γλυφάδα και το 85% της τιμής στρέμματος στον Άλιμο).

Εκτός των άμεσων εσόδων από την εκμετάλλευση της γης του Ελληνικού, μεγάλη υπεραξία θα προκύψει και από την μεγάλη αύξηση της κτισμένης επιφάνειας των συνοικιών που θα αναβαθμιστούν, το οποίο είναι ένα συνεχές έσοδο για το κράτος από τις αγοραπωλησίες που θα γίνουν.

Με αυτά τα χρήματα (2.250.000.000,00€ για απαλλοτριώσεις και 2.950.000.000,00€ για Έργα) θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το σύνολο του έργου των 1484 στρεμμάτων τα οποία συνενωμένα με τα υφιστάμενα πάρκα και πλατείες αποδίδουν συνολικά 4.930,00 στρέμματα σε χρήση πεζών, ποδηλάτων και γενικότερα σε χρήσεις με ήπια κυκλοφορία τροχοφόρων!

Σκεφτείτε το πριν μας φάνε οι Καταριανοί!

(όλη η επεξεργασία των χαρτών έχει γίνει από και με αποκλειστική ευθύνη της "έλυτρον αρχιτεκτονική + πολεοδομία ε.ε." και κάθε αναδημοσίευση υποχρεούται να αναφέρει τον νόμιμο κάτοχο των δικαιωμάτων τους) 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

mantz: Εξαιρετική πρόταση (και φαντάζομαι και πόσο κοπιαστική θα ήταν).
Όσοι είχαμε από παλιά προτείνει την αξιοποίηση του Αεροδρομίου του Ελληνικού δεν το είχαμε δει απλώς ως "φιλέτο" για ξεπούλημα, όπως δείχνει να το αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση, που από το ένα άκρο ξαφνικά δείχνει να πηγαίνει στο άλλο.
Η ιδέα για γραμμικά πάρκα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει και σημαντικές εναλλακτικές δυνατότητες μετακίνησης στο Λεκανοπέδιο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
georgiadis: εξαιρετική πρόταση που με κάποια άλλη παραλλαγή είχε παρουσιασθεί ξανά από τον ΜΑΝΟ. θα πρέπει να σκεφτούμε επίσης την ύπαρξη ενός δεύτερου Α/Δ στην μητροπολιτική περιοχή
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ