Οι εκλογές της συναίσθησης

Πέμπτη, 03/09/2009 08:53

Στις 4 Οκτωβρίου θα είναι οι εκλογές της συναίσθησης. Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από την τελευταία φορά – από την άνοιξη του 2000. Με την ένταξη στην ΟΝΕ, η Ελλάδα αισθάνθηκε ότι αρχίζει ένα μεγάλο πάρτυ. Ότι άνοιξαν οι πύλες του Παραδείσου, οι εκλεκτοί βρέθηκαν μέσα (και μερικοί τυχεροί μαζί τους) και πως η κατάσταση της ευφορίας της έχει χαριστεί ανέκκλητη και ανεπίστρεπτη. Άλλοι το είπαν «μέρισμα της ένταξης», άλλοι το είπαν «αντίτιμο της προσπάθειας της κοινωνίας», άλλοι το κατάλαβαν ως δικαίωμα δημιουργίας ενός χώρου ελευθεριότητας και ανειμένου βίου μέσα στο σκληρό κόσμο της Ευρώπης.

Ήταν οι πολίτες, αλλά δεν ήταν μόνον οι πολίτες. Το πολιτικό σύστημα τους έδωσε αυτό το μήνυμα του χαρούμενου και ευχάριστου κυνισμού, αδιαφορίας και τρυφηλής ζωής. Κι εκείνοι το έλαβαν ευχαρίστως – όχι, θα κάθονταν… Όποιος πρέσβευε μπαγιάτικες θεωρίες για ανάγκη προσαρμογής στα πλαίσια, για τάξη και ευνομία ήταν εκτός εποχής. Όποιος τολμούσε να μιλήσει για μέτρο και αυτοσυγκράτηση ήταν σχεδόν απόβλητος. Τώρα απλώς ήρθε ο λογαριασμός.

Η πραγματικότητα δεν συγχωρεί. Κάποια στιγμή έρχεται και με ένα ψυχρό ντους ξυπνάει και επαναφέρει τους μεθυσμένους του πάρτυ. Τώρα είναι η ώρα του ελληνικού hangover. Και για πρώτη φορά εδώ και πολλές-πολλές κάλπες οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν αποκλειστικά με το συναίσθημα ή με την παρόρμηση ή με τη φυσική τους τάση.

Αυτή τη φορά η λογική θα έχει λόγο και μερίδιο. Θα αποτιμηθεί η συγκυρία. Και όλοι θα μετρηθούν απέναντί της ύψος τους, με το ύψος της ευθύνης και βάρος των ευθυνών τους. Στις 4 Οκτωβρίου δεν είναι μια εκλογή σαν όλες τις άλλες.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ