Γιαννίτσης προς εργαζομένους ΕΛΠΕ: να μην την πάθουμε (όπως στο ασφαλιστικό)

Τρίτη, 03/05/2011 09:35

του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr

Με μια τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων προς τους εργαζομένους για τις εορτές του Πάσχα, ο Τ. Γιαννίτσης προχωρά σε οδυνηρές διαπιστώσεις «σοκ» και απαριθμεί μια σειρά από προβλήματα και «πιέσεις» που ασκούνται σήμερα στον όμιλο. Η επιστολή που αποκαλύπτει το Capital.gr έχει σταθεί αφορμή για να οξυνθεί εκ νέου το κλίμα μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και ήδη το σωματείο ΠΣΕΕΠ, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση - απάντηση. Σε κάθε περίπτωση οι διαπιστώσεις του κ. Γιαννίτση, όπως αποτυπώνονται στην επίμαχη επιστολή, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων» αναφέρει ο κ. Γιαννίτσης. «Το κρίσιμο διακύβευμα που αντιμετωπίζουμε για τον όμιλό μας είναι με ποιους σοβαρούς κινδύνους πιθανό να τεθούμε αντιμέτωποι, σε τι απρόβλεπτες ή ακραίες καταστάσεις μπορεί να βρεθούμε, ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία μας και αν θα κάνουμε κάτι για να προετοιμαστούμε», προσθέτει ο κ. Γιαννίτσης στην επιστολή του, κάνοντας συγκεκριμένη μνεία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί δεκαήμερη απεργία από το σωματείο των ΕΛΠΕ ΠΣΕΕΠ.

«Βρισκόμαστε σε φάση διαδικασιών που αφορούν την ΕΣΕΕ, μια φάση στην οποία βγαίνουν διαφωνίες, εντάσεις, ρητορικές, ποικίλοι υπολογισμοί ακόμα και μικρότητες, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και κατανοητά στο μέτρο όμως που δε δημιουργούν κινδύνους για την εταιρεία ή δε φτάνουν να αποτελούν ανοίκειες μεθόδους χωρίς κανένα συλλογική σκεπτικό» γράφει ο κ. Γιαννίτσης στην επιστολή του.

«Ο όμιλός μας δέχεται πιέσεις»

Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκαλούν τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Γιαννίτσης στην επιστολή αναφερόμενος «σε πιέσεις που δέχεται ο όμιλος». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ αναφέρει ότι:

Μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται μείωση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά 13,5%, ενώ η πτώση συνεχίζεται.

Ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας στην τραπεζική αγορά και τα αυξανόμενα επιτόκια καθώς και με την ανάγκη για μεγαλύτερο δανεισμό λόγω αυξανόμενων τιμών πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

Αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με πελάτες που όλο και περισσότερο παρουσιάζουν πιστωτικούς κινδύνους με συνέπεια να πρέπει να μειώνει το βαθμό έκθεσής του σε αυτούς μέσω μιας κατάλληλης πολιτικής πωλήσεων.

Αντιμετωπίζει σοβαρές αβεβαιότητες στις προοπτικές της κερδοφορίας του που αν για οποιονδήποτε λόγο πληγεί πέρα από ένα βαθμό θα έχει ανυπολόγιστες (στην κυριολεξία) συνέπειες.

Ο κ. Γιαννίτσης κάνει επίσης λόγο για χαμηλά περιθώρια διύλισης, μεγάλο δανεισμό για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, έντονο ανταγωνισμό και ιδιόμορφες ανταγωνιστικές πιέσεις στον κλάδο της εμπορίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννίτσης αναφέρει στην επιστολή του: «Πολύ ειλικρινά τα παραπάνω δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς επιδράσεις θα έχουν στο επόμενο διάστημα. Θα ήταν ευχής έργο να μην έχουν καμιά. Θα έχουν όμως. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε ως εάν δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι αυτοί».

«Μια φορά υποχώρησα»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έμμεση αναφορά που κάνει ο κ. Γιαννίτσης στο πολιτικό του παρελθόν, αναφερόμενος εμμέσως στην περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

«Θεωρώ ότι έχω τεράστια ευθύνη να εκφράσω ανοιχτά τις ανησυχίες της διοίκησης. Αυτό που κυρίως θέλω είναι να μην έχει κανένας αύριο το δικαίωμα να πει ότι δεν άκουσε, δε φαντάστηκε ή ότι δεν του μίλησαν με ειλικρίνεια. Μια φορά στην πορεία μου στο δημόσιο βίο σιώπησα και δέχτηκα να υποχωρήσω μπροστά σε γενικευμένη αντίδραση που θεωρούσε ότι υπερασπιζόταν κεκτημένα και κατακτήσεις. Υπεράσπιση που σε ελάχιστον χρόνο αποδείχτηκε συγκλονιστική συνταγή κοινωνικής κατάρρευσης για πάρα πολύ κόσμο για τα ίδια κεκτημένα και τις κατακτήσεις – πολύ – μεγαλύτερης απ’ ό,τι κανείς μπορούσε να φανταστεί».

Η απάντηση του ΠΣΕΕΠ

Ο πρόεδρος του Ομίλου, πανεπιστημιακός καθηγητής και «κατά συρροή» υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κος Γιαννίτσης, μετέτρεψε τις εθιμοτυπικές πασχαλινές ευχές του, σε μνημείο παραπλάνησης, χειραγώγησης και τρομοκρατίας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή – απάντηση που εξέδωσε το σωματείο ΠΣΕΕΠ. Το σωματείο μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να «χτιστεί μια κοινωνικοοικονομική συμμαχία»... «για να γίνει ο ζωτικός για το λαό κλάδος της ενέργειας λαϊκή περιουσία».
 


Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

Theodore: De μας ειπε ο προεδρος,πως θα χτστει η συμμαχια.Μαλλον με τους 18 μισθους θα εννοει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ