Ποδηλατικός 'Χαφιές'

Δευτέρα, 10/01/2011 17:22

της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου

Δεν είμαι κουτσομπόλα. Ούτε και θέλω να παρακολουθώ τι λέει ο κόσμος. Να στήνω αυτί για να ακούσω τις κουβέντες του διπλανού. Δεν το θέλω αλλά συμβαίνει, κυρίως εξαιτίας του ποδηλάτου, με το οποίο έχω σταδιακά αντικαταστήσει τις δυσκίνητες αστικές συγκοινωνίες.

Διαπίστωσα ότι το Κέντρο τελικά δεν είναι και τόσο μακριά, ο Προαστιακός βοηθά τις Κυριακάτικες ποδηλατοβόλτες και η Ποσειδώνος είναι ένας ωραίος ποδηλατόδρομος με εσωτερικά δρομάκια κατά μήκος της παραλίας που σε κρατούν μακριά από τους έγκαυλους της ασφάλτου.

Ο ποδηλάτης είναι σαν τον Οδοιπόρο, μπλέκεται στο πλήθος, περιμένει, χάνεται στα στενά και τα δρομάκια. Προσπερνά στωικά πεταμένες κάλτσες, σπασμένες καρέκλες, πλαστικά μπουκάλια, σπασμένα γυαλιά, καμμένα λάστιχα στους παράδρομους της Παραλιακής και ξαποσταίνει δίπλα στο κύμα. Ρίχνει κλεφτές ματιές στο πλήθος, διασχίζει μισοτελειωμένες φράσεις, μπλέκεται στις λέξεις των περαστικών, τρυπώνει στους διαλόγους.

'Που γύριζες χθές?' φωνάζει μια κοπελιά στο κινητό. 'Τον έφαγες με τη μουρμούρα' ανταποδίδει ο ποδηλάτης καθώς απομακρύνεται..

Λίγους μήνες πριν, το μενού των συζητήσεων στο δρόμο, περιλάμβανε ερωτικά καυγαδάκια, τσακωμούς περί παντός επιστητού, κουτσομπολιά, δράματα, οικογενειακές τραγωδίες, αλλά τελευταία ακούει κανείς σχεδόν αποκλειστικά συζητήσεις διεκπαιρεωτικού περιεχομένου.

Αργά αλλά σταθερά μας κλέβουν τη γλώσσα και τη δυνατότητα να φανταστούμε οτιδήπορτε άλλο πέρα απο τα νουμεράκια των εισφορών, των νομικών επιπλοκών και των προστίμων..
Λέξεις απρόσωπες, ανιαρές, όπως και η γραφειοκρατεία που καταδιώκει τις σκέψεις αυτής της πόλης σε ένα ανελέητο κυνηγητό συνεχούς λογιστικής διεκπεραίωσης με εκατοντάδες πανικόβλητους νόμους που σαν τη Λερναία Ύδρα πολλαπλασιάζονται με διαρκώς αναδυόμενα κεφάλια.

Η ζωή σαν μια 24ωρη αγγαρεία διευθετήσεων. Φύγετε, μείνετε, συνταξιοδοτηθείτε, αποσυρθείτε, εκταμιεύστε, συμπληρώστε, περαιώστε, ξεπληρώστε! Αυτή η ερωτική σχέση των κυβερνώντων με την προστακτική και τη γραφειοκρατία, έχει γίνει το δημιουργικό πνεύμα, οι επενδύσεις, και ο εθνικός μας πλούτος. Η συρρικνωμένη γλώσσα με την οποία συναλλασσόμαστε χωρίς να επικοινωνούμε.

Η επιβολή όλων αυτών των αναγκαστικών μέτρων, των επιταχυνόμενων και των άτσαλα εφαρμοσμένων δημοσιονομικών ρυθμίσεων , μαστίζουν την προσωπική, την οικογενειακή, την πνευματική ζωή, σκεπάζοντας με στατιστικές, τα μίντια, την καθημερινότητα, την επικοινωνία.

Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσχέρεια και η επιβολή των μέτρων που κατακρεουργεί το κοινωνικό φαντασιακό, αλλά και η υπνωτιστική προσήλωση με την οποία εκτελούνται οι διεθνοποιημένες και αυτοματοποιημένες οικονομικές πρακτικές με τις οποίες ξεζουμίζονται οι πιο ευάλωτοι απο εμάς, με όλο και πιο σαθρά επιχειρήματα.

Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον των τραπεζών. Οι συναλλαγές είναι ασφαλείς. Έχουν κουρνιάσει βαθιά στο μυαλό και την ψυχή , εκεί όπου μια νοητή ζυγαριά αξιολογεί την ζωή του καθενός με βάση τις οφειλές , τους τόκους, τις εισφορές και τις χρήσιμες 'κοινωνικές επαφές'.

Είναι αυτό το ζύγι των ατελείωτων οικονομικών υπόχρεώσεων που κατατρώει το μυαλό στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο μέσα στον οποίο στροβιλίζονται οι Έλληνες πολίτες..
Μια κοινωνία γεμάτη ανθρώπους, που παλευουν να κατανοήσουν τα ακατανόητα της τεχνοκρατικής στενοκεφαλιάς με την οποία προσπαθούν 'να βάλουν τάξη' οι κυβερνώντες.

'Κυκλοφορεί πανίσχυρος στην πολιτεία ο Φόβος.' έλεγε ο μαέστρος και έφτιαχνε για τον Οδοιπόρο, μύθους, άσματα, προσευχές και οράματα ενάντια στο σκοτάδι των καιρών..
'Πήραν θάρρος οι λογικοί και κυβερνούν εκείνους που μπορούν να ονειρεύονται' με στοιχειώνουν τα λόγια του, καθώς μια φωνή βαθιά μες το μυαλό μου συνεχίζει ακάθεκτη όπως το σποτάκι στην tv: '.....1.40 συν 3.60 σύνολο 5. Συν τ' αυγά, 7. Λογαριασμός τηλεφώνου 30, λεωφορείο 1.00, ασφάλεια 50, το χρόνο 600...

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

george p.: Υπέροχο άρθρο,εκπληκτική,πρωτότυπη και βαθυστόχαστη ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας με αμεσότητα που φτάνει στην ουσία.
Συγχαρητήρια!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
cyclist: Μιας και κάνω ποδήλατο στην παραλιακή είτε στο κέντρο,διαβάζοντας το άρθρο,πραγματικά αισθάνομαι "ποδηλατικός χαφιές"..και οι συζητήσεις δεν διαφέρουν καθόλου..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
Αννα: θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η/Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΥΚΙΔΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΕΧΩ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕ. ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΚΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΑΣ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
FreeCity: Δυστυχώς δεν έχουμε καμμία σχετική πληροφορία - ούτε θα μπορούσαμε να αποκαλύψουμε το όνομα αρθρογράφου που έγραφε ανώνυμα. Υποθέτουμε ότι εάν το θέλει, θα το κοινοποιήσει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
ΑΝΝΑ: ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΡΩΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑς ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ¨ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ/ΤΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
Otakoustis: Εξαιρετικό άρθρο που καταδεικνύει πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα ποδήλατο (κι ο ποδηλάτης μαζί). Μπράβο Ελένη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ