Σκληρή δημόσια σύγκρουση Γερουλάνου με το συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο

Παρασκευή, 21/05/2010 12:35

Σε άγρια και δημόσια σύγκρουση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου με το συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο εξελίχθηκε ο διορισμός του τελευταίου πριν από λίγες μέρες και η παραίτησή του, με αιχμές κατά του υπουργού, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις δηλώσεις και τις κατηγορίες που αντάλλαξαν.

Η αιχμηρή παραίτηση Τατσόπουλου

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου υπέβαλε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, λίγες εβδομάδες μετά το διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του δ.σ. για την απόλυση εννέα εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ σε σύνολο 40 με μόνιμη εργασιακή σχέση.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ [Βλέπε άρθρο] , ο κ. Τατσόπουλος επισημαίνει πως με τις απολύσεις των εννέα εργαζομένων «το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το ΕΚΕΒΙ να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση».

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει πως ουδέποτε ζήτησε από το δ.σ. οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατσόπουλος ότι διεμηνύθη στο δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., ενώ σημειώνεται πως ουδέποτε υπεβλήθη γραπτή παραίτηση του κ. Τατσόπουλου στον υπουργό.

Σημειώνεται εξάλλου πως ο κ. Τατσόπουλος δεν είχε παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα σχετικά με το Κέντρο και την εθνική πολιτική βιβλίου.

Ολόκληρη η δήλωση του Τατσόπουλου

«Στις 7 Μαρτίου 2010 ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με διόρισε στην τιμητική άμισθη θέση του αντιπροέδρου, στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την περικοπή της χρηματοδότησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κατά 35 % μεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συμβουλίου το ωμό δίλημμα: "είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης".

Ομολογώ πως, μπροστά σε ανάλογο δίλημμα, ο τετραγωνισμός του κύκλου μου φαίνεται περίπατος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, αν το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εξακολουθούσε να χρηματοδοτεί το Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), δεν θα έπρεπε να απολύσει 9 υπαλλήλους, όπως απέλυσε, αλλά 20 -τουτέστιν, το 50% των υπαλλήλων του. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι που απολύθηκε μόνο το 25%;

Οπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του Ε.ΚΕ.ΒΙ. προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου».

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του κ. Τατσόπουλου περί πρόθεσης κατάργησης ή συρρίκνωσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ., το ΥΠΠΟΤ απαντά ότι προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεσή του και θυμίζει ότι ήδη έχει δρομολογήσει κατάργηση οργανισμού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ή συγχώνευση οργανισμών ΟΠΕΠ –ΤΑΠΑ, Κ.Θ.Β.Ε.- Όπερα Θεσσαλονίκης), όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο, ενώ για τα περί περικοπής της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, το υπουργείο αναρωτιέται με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού κ.ά.) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟΤ.

Η απάντηση Γερουλάνου

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι πληροφορήθηκε τα περί παραίτησης του κ. Τατσόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του Ε.ΚΕ.ΒΙ από το Facebook και δημοσιογραφικές πηγές και ότι ουδέποτε αυτή υπεβλήθη γραπτώς. Παράλληλα διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι ζήτησε να γίνουν απολύσεις και αρνείται τις αιτιάσεις ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Κέντρου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

"Ο κ. Τατσόπουλος είχε ασμένως αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε τον Μάρτιο να αναλάβει χρέη Αντιπροέδρου στο νέο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, εν γνώσει του γεγονότος ότι η δημοσιονομική κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα την κρατική χρηματοδότηση προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τατσόπουλος δεν είχε παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα σχετικά με το Κέντρο και την εθνική πολιτική βιβλίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ουδέποτε ζήτησε από το Δ.Σ. οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατσόπουλος ότι διεμηνύθη στο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Το μόνο που διευκρινίζεται παγίως σε κάθε νέο Δ.Σ. όταν αναλαμβάνει καθήκοντα είναι ότι θα πρέπει να κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του κ. Τατσόπουλου περί πρόθεσης κατάργησης ή συρρίκνωσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ., το ΥΠ.ΠΟ.Τ. επισημαίνει ότι προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεσή του και θυμίζει ότι ήδη έχει δρομολογήσει κατάργηση οργανισμού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ή συγχώνευση οργανισμών (ΟΠΕΠ -ΤΑΠΑ, Κ.Θ.Β.Ε.- Όπερα Θεσσαλονίκης), όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο.

Αντιθέτως, το ΥΠ.ΠΟ.Τ. βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη νέα ηγεσία του Ε.ΚΕ.ΒΙ. από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του κ. Τατσόπουλου σε περικοπή της χρηματοδότησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κατά 35%, αναρωτιόμαστε με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού κ.ά.) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠ.ΠΟ.Τ.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

zoomnews.gr: Θα ήταν προτιμότερο να αναφέρετε την πηγή του άρθρου σας. Αυτό επιβάλει στοιχειώδης σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας!
zoomnews.gr
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
FreeCity: Όταν είναι από άλλο σάιτ, και από το zoomnews το αναφέρουμε, όπως μπορείτε π.χ. να δείτε στο θέμα για το γιο του Τσίπρα (http://www.freecity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3068:2010-05-17-18-14-53&catid=1:2009-07-02-05-32-13&Itemid=7). Στο συγκεκριμένο ήταν δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις, αλλά ευχαρίστως να αποκαθιστούμε δημοσιεύοντας το σχόλιο. Και να μην ανησυχείτε για το μέλλον.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση
artaki: ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ζωντανοί, πεθαμένοι δεν μπορείτε.
Δεν υπάρχει ένας πατριώτης στην Ελλάδα;; ΟΛΟΙ, ΟΛΟ ΜΕ ΔΑΝΙΚΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ;; ΠΙΑ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, η διαφορετικότητα τους;;
Συντελέσατε ένα έγκλημα, σε 320 δις ανεβάζουν το εξωτερικό μας χρέος, χρεοκοπήσατε την Ελλάδα, βουλευτές υπουργοί πρωθυπουργοί, όλοι συνυπεύθυνοι που για το συμφέρον σας και την προβολή σας σπαταλήσατε δισεκατομμύρια λόγο ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ , αν ήταν να σας στήσουν στα "6 μέτρα" θα παριστάνατε τους υπεύθυνοανεύθυνους; Σας καλύπτουν σας "σιγοντάρουν" τα Μ.Μ.Ε- Εξαπατήσεως , ενώ έπρεπε να είχαν ΜΟΝΙΜΟΥΣ τίτλους για το ΧΡΕΟΣ από εικοσαετίας. Και ο λαός σας θαυμάζει σας ψηφίζει και σας χειροκροτεί. Η λαοί έχουν της κυβέρνησης που του αξίζουν
news.tzinis.gr
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΟΝΟΜΑ
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Ακύρωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ