Γαλλία-Γερμανία έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα υπό όρους, γράφει η Le Monde

Πέμπτη, 28/01/2010 14:47

Έτοιμοι να απλώσουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Monde». Mετά την παραπάνω είδηση, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund συρρικνώθηκε στις 363 μονάδες βάσης από τα ιστορικά υψηλά των 393 μονάδων βάσης στα οποία είχε αναρριχηθεί νωρίτερα.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι διάφορες κυβερνήσεις της ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία– είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της.

Η «Le Monde» επικαλείται «διάφορους ανώτατους αξιωματούχους», οι οποίοι δηλώνουν ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα εφόσον αυτή επιδείξει ανάλογη υπευθυνότητα.

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα από το Νταβός πως προτίθεται να μεταβεί κάποια στιγμή στην Κίνα, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση ελληνικών ομολόγων και ότι το Δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στις αγορές της Ευρώπης για την κάλυψη των δανεικών του αναγκών.

«Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία και δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα στις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από το Νταβός όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «τελείως γελοίες» τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα. «Όποια χώρα επιδιώκει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες ύψους 54 δισ. ευρώ διερευνά όλες τις πιθανές οδούς. Ως επί το πλείστον θα γίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να γίνει στις αγορές των ΗΠΑ. Θα μπορούσε στις αγορές της Ασίας. Πρόκειται για

διαφοροποίηση που είναι απολύτως λογική».

UΒS: Ακατάλληλα για συντηρητικούς τα ελληνικά ομόλογα

«Ακατάλληλα για συντηρητικούς χρήστες» χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα η UBS επικαλούμενη της πιστωτική ποιότητα των τίτλων, η οποία κατρακυλά προς τα κατώτερα επίπεδα της κατηγορίας «επενδυτικού βαθμού» (investment grade), σύμφωνα με τη σημερινή της έκθεση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι διατίθενται να αναλάβουν τα εν λόγω επίπεδα πιστωτικού κινδύνου με την τοποθέτησή τους ή την ενίσχυση της θέσης τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με βραχυμακροπρόθεσμη διάρκεια, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Για αυτή τη μερίδα επενδυτών, η UBS υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται σε αυξημένο κίνδυνο αθέτησης και οι τοποθετήσεις θα πρέπει να θεωρούνται κερδοσκοπικές ούτως ώστε να τεθούν υπό όρια». Η επενδυτική τράπεζα συνοψίζει την επιχειρηματολογία της ως εξής:

Λόγοι επένδυσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα:

• Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της

• Τα πριμ κινδύνου που προσφέρουν τα ομόλογά της πλησιάζουν τα εταιρικά ομόλογα ταξινόμησης «ΒΒ» και κυμαίνονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα κρατικά ομόλογα «ΒΒ»

Λόγοι μη επένδυσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα:

• Νέες εκδόσεις, συνεχείς πιέσεις από ανήσυχους επενδυτές που ρευστοποιούν τις θέσεις τους και επίμονη ροή αρνητικών δημοσιευμάτων που είναι πιθανό να οδηγήσουν τα spread ακόμη υψηλότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής των ομολόγων

• Σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μαζικής ρευστοποίησης στην αγορά σε περίπτωση που τα ριζικά μεταρρυθμιστικά μέτρα δεν τύχουν λαϊκής αποδοχής

Θεμελιώδη μεγέθη

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 130% επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 εξαιτίας των τόκων, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα απαιτείται το 12,1% των δημόσιων εσόδων, εκτιμά η UBS.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια υποχρέωση χωρίς προοπτική χρηματοδότησης, ελλείψει ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας.

«Παρά τη θέληση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση για μεταστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώρα, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα τύχουν της υποστήριξης των εργατικών συνδικάτων και, φυσικά, της εκλογικής βάσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.

FT: Η ΕΚΤ πυροδότησε την κρίση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιθανότατα αυτή που «τράβηξε τη σκανδάλη» της κρίσης που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, υποστηρίζουν οι Financial Times, όταν ανακοίνωσε το Δεκέμβριο το επερχόμενο τέλος του προγράμματος «πιστωτικής χαλάρωσης».

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τον τελευταίο χρόνο είχε διοχετευτεί στην αγορά απεριόριστη ρευστότητα, μέρος της οποίας επενδύθηκε επιτυχώς σε κρατικούς ευρωπαϊκούς τίτλους υψηλής απόδοσης. Η απόσυρση του «φθηνού» χρήματος από την αγορά ήταν αυτή που επέφερε την τρέχουσα διαταραχή στις αγορές, καταλήγει η εφημερίδα.

Les Etats de la zone euro envisagent de se porter au secours de la Grèce afin d'éviter son naufrage budgétaire. D'après nos informations, différents gouvernements, dont la France et l'Allemagne, étudient, en concertation avec les instances européennes, les modalités d'un mécanisme de soutien financier à Athènes.

Ces Etats posent une condition : que le gouvernement grec, dirigé par le socialiste Georges Papandreou, s'engage à amplifier son programme d'assainissement des comptes publics.

En principe, les traités européens excluent toute possibilité de sauvetage financier d'un pays de la zone euro. Mais des prêts bilatéraux pourraient par exemple être accordés par les Etats volontaires de la zone euro. Et le versement de fonds structurels dévolus à la Grèce d’ici à 2013 pourrait être anticipé.

Les consultations devraient s’intensifier d’ici au prochain sommet informel des chefs d’Etat et de gouvernement, le 11 février à Bruxelles. D’ici là, la commission doit rendre, le 3 février, son verdict sur le programme de stabilité présenté mi janvier par le gouvernement grec.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν καταχωρημένα σχόλια για το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL (ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ)
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ