Πέθανε ο Μιλτιάδης Έβερτ

Τετάρτη, 09/02/2011 20:27

Έφυγε σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ μετά από πολυήμερη μάχη για να διατηρηθεί στη ζωή από την εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Το θάνατό του ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Ήταν μαζί με τον Αβέρωφ οι μόνοι αρχηγοί ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα μετά τη μεταπολίτευση που δεν κατάφεραν να γίνουν πρωθυπουργοί.

Περισσότερα

 

Το αργό τέλος του Μουμπάρακ και οι αγωνίες της Δύσης για τη Μέση Ανατολή

Τετάρτη, 09/02/2011 09:38

του Φοίβου Καρζή

Στην Αίγυπτο, δεν ήταν τσουνάμι τελικά. Ήταν και είναι φουσκοθαλασσιά και τρικυμία. Δεν κατέστρεψε το καθεστώς σε μια μέρα, αλλά το παρασέρνει σταθερά προς το βυθό. Μαζί παρασέρνει σε ένα αργό ντόμινο και όλα τα θεμέλια της αμερικανικής, και ίσως και της ευρωπαϊκής, πολιτικής, της δυτικής επιρροής, στην πιο κρίσιμη στρατηγικά περιοχή του κόσμου - από την αρχή της Ιστορίας και τουλάχιστον για όσο καιρό ακόμη το πετρέλαιο θα είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον κόσμο.

Περισσότερα

   

Ταξιδέψτε στη Θεσσαλονίκη, προτείνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης

Παρασκευή, 04/02/2011 12:42

Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο Ψωμιάδης στα πρωινάδικα. Κάθε χρόνο, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης προτείνουν στο ταξιδιωτικό τους ένθετο τα must για τους ταξιδιώτες της χρονιάς. Για το 2011 διάλεξαν 41 μέρη από όλο τον κόσμο - και για την Ελλάδα δεν είναι ούτε η Σαντορίνη, ούτε η Μύκονος, ούτε Φαληράκι-Μάλλια-Μπενίτσες. Έκπληξη; Προτείνουν ως προορισμό τη Θεσσαλονίκη! ΔΙΑΒΑΣΤΕ γιατί.

Περισσότερα

   

Υστερόγραφο για τα ΑΕΙ: χρειάζονται εξωτερικά μέλη στη διοίκησή τους;

Τετάρτη, 02/02/2011 08:50

του Φοίβου Καρζή

Πριν από μερικές μέρες πήρα μέρος σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, την πρώτη από τον κύκλο "Αντιπαραθέσεις", που οργανώνει για θέματα δημόσιας πολιτικής το ΕΛΙΑΜΕΠ (μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ). Από τη φύση της συμμετοχής μου ως συντονιστή δεν μπορούσα να πάρω θέση. Άλλωστε δεν είμαι πανεπιστημιακός και η συζήτηση για τα Πανεπιστήμια κυριαρχείται, εύλογα, αλλά και μονοπωλείται, όχι εύλογα ούτε σωστά, από όσους εργάζονται ή φοιτούν σε αυτά. Γράφω, λοιπόν, γιατί βγήκα από αυτή τη συζήτηση με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή εξωτερικών μελών στις διοικήσεις των ΑΕΙ θα είναι προς το συμφέρον των ιδρυμάτων και της κοινωνίας.

Περισσότερα

   

Τρία κείμενα για τη Νομική: 3. Δεν φταίει το άσυλο, η κατάργηση δεν λύνει τίποτα

Τρίτη, 01/02/2011 17:59

του Φοίβου Καρζή

Η Νομική απέδειξε ότι ουδείς λόγος κατάργησής του συντρέχει. Διότι όλα λύνονται με απλό τρόπο, και με ειρηνικό επίσης, όταν απλώς εφαρμόζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Yπάρχει άσυλο σήμερα; Τι προστατεύει το άσυλο; Την ακαδημαϊκή ελευθερία. Την έχουμε. Να οργανώσει σήμερα ένας φορέας πανεπιστημιακών μια συζήτηση για το εάν (ότι ρητά ΚΑΤΑ, απλώς ΕΑΝ) πρέπει να ψηφίζουν οι φοιτητές στην εκλογή πρυτανικών αρχών; Να μου πει κάποιος κάποια σχολή όπου μπορεί να διεξαχθεί ανοιχτά και με ακαδημαϊκή ασυλία αυτή η συζήτηση;

Περισσότερα

   

Κλειστά επαγγέλματα: με πρόφαση μια μεταρρύθμιση, ξανά στα εντός και επί τα αυτά!

Δευτέρα, 31/01/2011 10:08

του Χάρη Σαββίδη, αρχιτέκτονα d.p.l.g., μέλος της Δ.Ε. της «Δράσης»

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν μπορώ να το κρίνω στο σύνολό του, ελλείψη σχετικών γνώσεων για κάθε επάγγελμα, μπορώ όμως με βεβαιότητα να σας διαβεβαιώσω ότι καμία αλλαγή του κλειστού επαγγέλματος του μηχανικού και του αρχιτέκτονα δεν προβλέπεται.

Περισσότερα

   

Τρία κείμενα για τη Νομική: 2. Η κατάληψη είναι λάθος αφορμή συζήτησης για τη μετανάστευση

Δευτέρα, 31/01/2011 00:05

του Φοίβου Καρζή

Νομική – 2011, όχι Νομική 73. Επειδή η σύγκριση, άστοχη και ασύμμετρη, έγινε κατά κόρον τις μέρες της κατάληψης, χρειάζεται να θυμηθούμε ότι η συνθήκη της δημοκρατίας αλλάζει τα πάντα και ο συσχετισμός όχι απλώς συγχέει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, αλλά και συσκοτίζει τις πραγματικές διαστάσεις και τα πραγματικά ζητήματα. Και νομίζω ότι οφείλουμε μεγάλη χάρη τελικά στους 300 δυστυχείς μετανάστες γιατί με μια κίνηση, που εύλογα αμφιβάλλει κανείς αν η ιδέα προήλθε από τους ίδιους, έβαλαν στο τραπέζι μερικά από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουμε να συζητήσουμε και τα επανέφεραν στην κορυφή της επικαιρότητας – εκεί όπου τίποτα πια δεν φτάνει, τίποτα δεν βρίσκει διέξοδο προς το πρωτοσέλιδο κι ακόμη περισσότερο προς το κεντρικό δελτίο, ειμή μόνον με βίαιο τρόπο – αν συνοδεύεται από ένα παρεμπίπτον σύμπτωμα βίας.

Περισσότερα

   

Η Νομική και οι πληγές του κόσμου

Κυριακή, 30/01/2011 13:45

του Λευτέρη Κουσούλη

Μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει στους ώμους της τις «αμαρτίες» του κόσμου και να θεραπεύσει τις πληγές του; Ασφαλώς όχι. Η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες που ζητούν μια καλύτερη μοίρα, αποτελεί ένα ακραίο φαινόμενο, που με το δικό του δραματικό τρόπο αποδεικνύει το αδιέξοδο όλων των μικροσυστημάτων εξουσίας, που οδήγησαν από κοινού και σε αγαστή συμπαράταξη την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Αυτή η Ελλάδα της παρακμής συναντιέται σήμερα με τις πληγές του κόσμου.

Περισσότερα

   

Παπανδρέου στο CNN: η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει

Σάββατο, 29/01/2011 19:34

Ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ρίτσαρντ Κουέστ του CNN από το Νταβός της Ελβετίας - εκεί όπου ακριβώς πριν από ένα χρόνο κρίθηκε η τύχη της χώρας και αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας, ξεχνώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Παπανδρέου επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών για το χρέος.

   

Τρία κείμενα για τη Νομική: 1. Οι μετανάστες, η κατάληψη και η Αριστερά

Σάββατο, 29/01/2011 14:43

του Φοίβου Καρζή

Πώς έφτασαν οι 300 στη Νομική; Για νηφάλιους και προσγειωμένους, άλλη οδός από την καθοδήγηση δεν οδηγεί στη Σόλωνος. Κι εδώ έχω δυο λόγια για την Αριστερά, που μεσολάβησε για την εκτόνωση, αλλά και υποδείχθηκε, έστω υπαινικτικά, ως υποκινητής της κατάληψης.

Περισσότερα

   

Ένας Έλληνας φοιτητής στην Τουρκία γράφει για τα Πανεπιστήμια εδώ και εκεί

Παρασκευή, 28/01/2011 11:59

Είναι μια επιστολή Έλληνα φοιτητή που σπουδάζει στην Τουρκία (μην σας φανεί απίθανο πριν τη διαβάσετε). Τη δημοσιεύει το capital.gr με ένα εισαγωγικό σχόλιο του Θανάση Μαυρίδη. Ίσως δεν είναι όλη η εικόνα, αλλά είναι ασφαλώς ένα μέρος της που αξίζει να ξέρει κανείς και να παίρνει σοβαρά υπόψη. Το Yeditepe University έχει την έδρα του στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την.

Περισσότερα

   

Συναισθηματικό lifting

Πέμπτη, 27/01/2011 16:43

της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου

Είναι κάποιες ειδήσεις ώρες ώρες που περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων αν και εμπεριέχουν καρπερά σποράκια μελλοντικών ανακαλύψεων, συθέμελων ανατρο-πών, ακόμα και τη δύναμη να αλλάξουν για πάντα τη ζωή έτσι όπως την ξέρουμε.
Ένα αργόσχολο μάτι μπορεί να περιπλανηθεί αδιάφορα πάνω απ την «άχρηστη πληροφορία της ημέρας» και να σκάσει πλαδαρά πάνω σε κάτι πιο συνταρακτικό. Όπως «Το τελευταίο συνέδριο των συνδικαλιστών του Συνασπισμού» ή «Η επίσκεψη Σαμαρά στο προεδρικό μέγαρο», ας πούμε...

Περισσότερα

   

Βέτο Βρυξελλών στη συγχώνευση ΟΑ-Aegean

Τετάρτη, 26/01/2011 14:19

«Φρένο» στα σχέδια συγχώνευσης των Olympic Air και Aegean Airlines έβαλε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας σήμερα πως απορρίπτει την πρόταση των δύο εταιρειών λόγω των προβλημάτων ανταγωνισμού που θα δημιουργούσε στην εγχώρια αγορά μια συνένωση των δύο αερομεταφορέων.

Περισσότερα

   

"Μειώστε κι άλλο τους μισθούς", λέει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών

Τετάρτη, 26/01/2011 13:56

Οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιεργκ Άσμουσεν. Μιλώντας σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, «αφού έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Περισσότερα

   

Δημόσιες συζητήσεις για μια διαφορετική Ελλάδα

Τετάρτη, 26/01/2011 09:32

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει το πρώτο εξάμηνο του 2011 σειρά δημόσιων αντιπαραθέσεων για σημαντικά θέματα, ζητώντας από γνώστες των θεμάτων με διαφορετικές απόψεις να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ζωντανά, σε δημόσιο χώρο, με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρηματολογία. Η πρώτη, μεταξύ των έξι προγραμματισμένων δημοσίων αντιπαραθέσεων, θέτει το ερώτημα: “ Το ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται εξωτερικά μέλη στη διοίκησή του; ”

Απευθείας διαδικτυακή μετάδοση της συζήτησης ΕΔΩ

Περισσότερα

   

Πέθανε ο κορυφαίος εφοπλιστής και ιδρυτής του Costa Navarino Βασ. Κωνσταντακόπουλος

Τρίτη, 25/01/2011 11:43

του Μηνά Τσαμόπουλου από το axiaplus.gr

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare και ευπατρίδης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή, στα 76 του χρόνια, τα ξημερώματα, κτυπημένος από την επάρατη νόσο με την οποία έδωσε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα

   

Στον Κυριακίδη (πρώην -Λαυρεντιάδη) το 33% της εφημερίδας "Το Ποντίκι"

Τρίτη, 25/01/2011 11:27

Με 33% μπαίνει στο ιστορικό "Ποντίκι" ο μέχρι πρόσφατα συνεταίρος του Λ. Λαυρεντιάδη στον εκδοτικό χώρο Πέτρος Κυριακίδης, που πρόσφατα έκλεισε το Veto, ενώ πούλησε την Ισοτιμία, τη Financial Box και τη Score Live. Ο Κυριακίδης διατηρεί υψηλές συμμετοχές στον Πήγασο (13%), το ραδιοτηλεοπτικό Σκάι (10%), ελέγχει την Espresso και μικρά κανάλια όπως το SportTV.

Περισσότερα

   

Πάγωσε το 50% των λογαριασμών του ALTER

Τρίτη, 25/01/2011 10:17

Πάγωσαν ξανά οι λογαριασμοί του τηλεοπτικού σταθμού ALTER με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η γνωστή διαμάχη για οφειλές προς το Δημόσιο οδήγησε σε επαναφορά ενός μέτρου που είχε ληφθεί και τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί για το σταθμό άμεση απειλή, καθώς δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του ΑΛΤΕΡ.

Περισσότερα

   

Προβόπουλος: καμμία αναδιάρθρωση χρέους, και η συζήτηση ακόμη κάνει κακό

Δευτέρα, 24/01/2011 00:23

«H αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Ακόμα και η απλή συζήτηση γι΄ αυτή, θεωρώ πως ζημιώνει τον τόπο» σημειώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής».

Περισσότερα

   

10 χρόνια Wikipedia: μια επανάσταση της γνώσης και της ανοιχτής κοινότητας

Παρασκευή, 21/01/2011 11:43

του Φοίβου Καρζή

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ίδρυση της Wikipedia, της ανοιχτής και διαρκώς ανανεούμενης από την κοινότητα των χρηστών διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Γράφτηκαν κάποια σχόλια, νομίζω όχι αρκετά στον ελληνικό τύπο, για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και το μέγεθος της αλλαγής που έφερε στον κόσμο της γνώσης.

Περισσότερα

   

Η καθαριότητα της πόλης: το αδυσώπητο καθημερινό κυνηγητό μαγισσών!

Τετάρτη, 19/01/2011 16:09

του Χάρη Σαββίδη, αρχιτέκτονα d.p.l.g., μέλους Δ.Ε. "Δράσης"

Περπατώ στην Σταδίου. Πεζοδρόμιο πενταετίας, τσιμεντόπλακες δηλαδή και σχέδια από φιλέτα «λευκού» μαρμάρου. Κοψίματα και ραψίματα από περάσματα υπογείων δικτύων, ξετρυπήματα για την πάκτωση στύλων, γεμίσματα με τσιμέντο όπου τύχει. Το σύνολο: μια ανατριχιαστική εικόνα βρωμιάς, κακών επιλογών και πλήρους διοικητικής αδιαφορίας… Αλλά το χειρότερο: η απόλυτη μη ευθύνη!

Περισσότερα

   

Σελίδα 5 από 166

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ