Στο χείλος του "μηχανισμού" και η Πορτογαλία

Τετάρτη, 23/03/2011 10:26

 του Αλ. Καψύλη από tovima.gr

Ένα βήμα πριν από την... τρόικα βρίσκεται η Πορτογαλία, καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες αντιμετωπίζει σήμερα μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης που ανατρέπει άρδην τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 και παράλληλα εισάγει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ο Σόκρατες ξεκαθάρισε ότι αν το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό καταψηφίσουν το Πρόγραμμα, όπως έχουν προαναγγείλει, θα προκηρύξει εκλογές. Το πισωγύρισμα που θα φέρει η πολιτική κρίση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

Περισσότερα

 

Εκτός θέματος ο κ. Ρέστης

Τρίτη, 22/03/2011 17:26

Συμβαίνουν και εις τας καλυτέρας των οικογενειών. Ο επιχειρηματίας κ. Βίκτωρ Ρέστης έκανε σήμερα την εξής απολαυστική δήλωση που αξίζει να διαβάσετε:

Περισσότερα

   

Μηχανισμός στήριξης με 700 δις για την Ευρωζώνη

Τρίτη, 22/03/2011 08:48

Σε συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), ο οποίος θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Το Ταμείο θα έχει "ταμείο" 80 δις ευρώ και άλλα 620 δις ως δέσμευση για καταβολή κεφαλαίων - σύνολο 700 δις κεφάλαια για να πάρει αξιολόγηση ΑΑΑ, να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια έως 500 δις ευρώ και να τα δανείζει στις χώρες με σπρεντ χαμηλότερο από τα σημερινά στους μηχανισμούς της Ελλάδας και του EFSF (Ιρλανδία). Γενικά μια ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση.

Περισσότερα

   

Ευρώπη δύο ταχυτήτων προβλέπει η Wall Street Joural

Δευτέρα, 21/03/2011 11:08

«Το εικοσιεπτά διαιρούμενο δια του δύο είναι ίσο με 17, με υπόλοιπο δέκα. Αυτά είναι τα νέα ευρω-μαθηματικά», αναφέρει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Στο άρθρο προβλέπεται ότι «αργά ή γρήγορα η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο τέλος της. Οι πιστωτές ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών και πιθανότατα ισπανικών ομολόγων θα… βγουν κουρεμένοι, οι τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα ανεπαρκή τους κεφάλαια, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν κέρδη χάρη στο ευρώ το οποίο θα αποδυναμωθεί υποχρεωτικά από τις χώρες του Νότου και η ευρωκρατία θα βρει νέους λόγους ύπαρξης.

Περισσότερα

   

Σφυροκοπούν τη Λιβύη Γάλλοι και Αμερικανοί

Κυριακή, 20/03/2011 13:23

Αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λιβύη, επιβάλλοντας τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το ΣΑ του ΟΗΕ. Η επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης ονομάστηκε «Αυγή της Οδύσσειας». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο ΗΠΑ και Βρετανία έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 110 πυραύλους κατά λιβυκών στόχων, ενώ οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Περισσότερα

   

Στρατιωτική επέμβαση κατά του Καντάφι από Γάλλους και Αμερικανούς τις επόμενες ώρες

Παρασκευή, 18/03/2011 10:34

Υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και της λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Λιβύης, πλην της εισβολής χερσαίων στρατευμάτων, ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η στρατιωτική δράση είναι θέμα λίγων ωρών. Στην απόφαση πρωταγωνίστησε η Γαλλία, υποστήριξαν οι ΗΠΑ, ενώ κάμφθηκε η αντίδραση της Ρωσίας. Η επέμβαση είναι το ύστατο μέτρο για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση των αντικαθεστωτικών και η κατάληψη από τις δυνάμεις του Καντάφι του τελευταίου οχυρού τους, που είναι η ήδη σφυροκοπούμενη Βεγγάζη.

Περισσότερα

   

Βήμα επιτυχίας στις προσπάθειες κατάσβεσης στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα

Πέμπτη, 17/03/2011 19:31

Οι ιαπωνικές αρχές και η εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα κατάφεραν πιθανότατα να γεμίσουν νερό και να κατεβάσουν τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα αρ.3, τον πιο επικίνδυνο για ολική καταστροφή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Περισσότερα

   

Με κάθε μέσο προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία

Πέμπτη, 17/03/2011 17:10

Σε μεθόδους απελπισίας καταφεύγουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποτρέψουν την τήξη των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα. Οι προσπάθειες, ωστόσο, της σημερινής μέρας, με κανόνια νερού και ρίψεις από ελικόπτερο για να ψύξουν τους λαβωμένους από τις εκρήξεις αντιδραστήρες αποδείχτηκαν μάταιες, ενώ η συνέχισή τους εμποδίζεται από τα εξαιρετικά υψηλά πια επίπεδα ραδιενέργειας.

Περισσότερα

   

Σε δραματική καμπή οι προσπάθειες αποτροπής του πυρηνικού ολέθρου στην Ιαπωνία

Πέμπτη, 17/03/2011 13:22

Δραματικές προσπάθειες καταβάλλουν οι ιαπωνικές αρχές για να ρίξουν νερό στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα και να αποτρέψουν πυρηνικό όλεθρο. Πριν από λίγη ώρα, μεσημέρι ώρα Ελλάδας, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως έθεσαν σε λειτουργία κανόνι ρίψης νερού, αφού τα ελικόπτερα δεν μπορούν πια να πλησιάσουν λόγω αυξημένης ποσότητας ραδιενέργειας. Οι ΗΠΑ απηύθυναν προειδοποίηση για πιθανότητα καταστροφικής έκρηξης. Σε αντίστοιχο κλίμα και η Ευρώπη, με τον επίτροπο Ενέργειας να θεωρεί ότι η καταστροφή μπορεί να έρθει σε λίγες ώρες.

Περισσότερα

   

Wikileaks: αμερικανικά έγγραφα δείχνουν πως η ιαπωνική κυβέρνηση ήξερε τον πυρηνικό κίνδυνο!

Τετάρτη, 16/03/2011 14:43

Να γιατί το Wikileaks είναι ό,τι σημαντικότερο έχει συμβεί στη δημοσιογραφία (και ίσως στη Δημοκρατία) τα τελευταία χρόνια και να γιατί ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάντζ πρέπει να φιμωθεί ως παιδεραστής, βιαστής, ή ό,τι άλλο είναι πρόχειρο. Σήμερα, αποκαλύπτει αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που δείχνουν πως η ιαπωνική κυβέρνηση είχε λάβει σήμα κινδύνου για τη μειωμένη αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας σε ισχυρό σεισμό!

Περισσότερα

   

Το πανανθρώπινο αίτημα του διορισμού (με αφορμή μια τηλεοπτική στιγμή)

Τρίτη, 15/03/2011 12:30

του Φοίβου Καρζή

Παρακολούθησα το βράδυ της Κυριακής το επεισόδιο των «Πρωταγωνιστών», όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε ένα προσφυγικό χωριό στη Θήβα, το οποίο –αφού εγκαταλείφθηκε από τη δεύτερη γενιά των κατοίκων του- δίνει σήμερα στέγη σε άλλους, διαφορετικού τύπου πρόσφυγες, μετανάστες κυρίως, αλλά όχι μόνον, από το Πακιστάν.

Οι άνθρωποι έχουν γίνει εντελώς Έλληνες στην ψυχή – παρότι, όπως πάντοτε συμβαίνει με τους μετανάστες, θέλουν να γυρίσουν, πιστεύουν πως στην πατρίδα η ζωή είναι καλύτερη και ζουν με το όνειρο του νόστου. Κατά τα άλλα, όμως:

Α. Το μικρό αγοράκι που βλέπει πακιστανική τηλεόραση είναι Ολυμπιακός.

Β. Το μικρό κοριτσάκι παρακολουθεί ανελλιπώς την Πάττυ.

Και –αν ακόμη κάποιος αμφιβάλλει για τη φθοροποιό δύναμη των μαζικών συμπεριφορών-

Γ. Ο πατέρας τους, Πακιστανός παντρεμένος με Τουρκάλα, που ήταν μουσουλμάνα, βαφτίστηκε χριστιανή και ξανάγινε μουσουλμάνα για χάρη του άντρα της, αυτός ο πατέρας έχει ένα όνειρο για το τι δουλειά θέλει να κάνουν τα παιδιά του: θέλει ο γιος του να γίνει αστυνομικός, ή «κάτι στο Δημόσιο». Απίστευτο; Η ατάκα υπάρχει σε βίντεο – πρέπει να είναι κάτι κρυμμένο στο χώμα, που πειράζει. Σε αυτή τη χώρα, άμα πατήσεις, και Πακιστανός να είσαι σε λίγο ονειρεύεσαι μια θέση στο Δημόσιο…

Εξαιρετικό επεισόδιο η "Κρυμμένη Πολιτεία" - ένας από τους λίγους λόγους να ανοίγει κανείς τηλεόραση και, βεβαίως, αργά το βράδυ για να μην ενοχληθεί το κοινό της "Πολυκατοικίας"

   

Νέα έκρηξη στον ιαπωνικό αντιδραστήρα, πρόβλεψη για έκλυση ραδιενέργειας, έκτακτο διάγγελμα

Τρίτη, 15/03/2011 08:39

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
Eφιαλτικές στιγμές ζει η Ιαπωνία και η αγωνία είναι παγκόσμια. Νέα έκρηξη σημειώθηκε τις πρωτες πρωινές ώρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το περίβλημα του πυρήνα και να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών ,αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λιγη ώρα αργότερα ξέσπασε και φωτιά στον αντιδραστήρα 4, η οποία φαίνετα να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επέκρινε την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Περισσότερα

   

"Δεν είμαστε Ιρλανδία": επιτέλους μετά από ένα χρόνο που όλοι έλεγαν "δεν είμαστε Ελλάδα"

Κυριακή, 13/03/2011 12:19

του Φοίβου Καρζή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έκβαση της έκτακτης συνόδου κορυφής ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο για την Ελλάδα. Μερικές παρατηρήσεις, λοιπόν, τώρα που η ανακούφιση επιτρέπει πιο καθαρές σκέψεις, αφήνοντας πίσω την αγωνία της άμεσης καταστροφής και επαναφέροντας την πιο κρίσιμη και πιο χρήσιμη αγωνία της μακροπρόθεσμης ανόρθωσης της χώρας από τα “σκ...”, που με πολύ ενοχλητικό και άκομψο (αλλά φοβάμαι όχι εσφαλμένο) τρόπο περιέγραψε ο κ. Στρως Καν.

Περισσότερα

   

Βίντεο από το σεισμό των 8,9R στην Ιαπωνία

Παρασκευή, 11/03/2011 14:54

Καπνοί μετά το σεισμό στη βιομηχανική περιοχή και το λιμάνι Ομπάιντα, κοντά στο Τόκυο.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 Τσουνάμι σε αεροδρόμιο (από το δίκτυο Russia Today)

Έκρηξη σε διυλιστήρια (τοποθεσία αδιευκρίνιστη)

   

Αντιπαθώ το facebook: μια iστορία αποσύνδεσης

Τετάρτη, 09/03/2011 21:07

της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου

Προσπαθώ εδώ και καιρό να γράψω κάτι για το facebook. Ξεκινώ, υποχωρώ και γενικώς κάνω κύκλους γύρω από μια ενστικτώδη αντιπάθεια για το μέσο. Βλέπω κόσμο κολλημένο στις οθόνες για να μην πούμε για τους νεότερους που το facebook έχει γίνει κάτι σαν τρίτο χέρι και το φίλτρο μέσα απ’ το οποίο περνά η καθημερινότητά τους. Επιτρέψτε μου να ομολογήσω ότι αντιπαθώ το facebook και όλα τα chat τύπου facebook.

Περισσότερα

   

Η Γερμανία και το ευρώ

Τρίτη, 08/03/2011 11:20

του Φοίβου Καρζή

* Η συζήτηση για την Ευρώπη έχει φτάσει εκεί που οδηγούσε από την αρχή η θέσμιση του ευρώ: στην ανάγκη ύπαρξης ενός οιονεί κράτους πίσω από το ενιαίο νόμισμα.

* Οι θέσεις της Μέρκελ από πολιτική άποψη συνιστούν ανατροπή των βασικών συντεταγμένων, των θεμελιωδών ανταλλαγών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η δημιουργία της ενιαίας Ευρώπης.

* Είναι περισσότερο από πιθανό ένα ξήλωμα του "σχεδίου ευρώ" να οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή υποτροπή, όπου η πολιτική συνεργασία θα ατονήσει και η Ευρώπη των 27 θα εξελιχθεί σε κέλυφος χωρίς περιεχόμενο...

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότερα

   

Τι ακριβώς χρειάζεται η Αθήνα;

Παρασκευή, 04/03/2011 10:59

του Χάρη Σαββίδη, αρχιτέκτονα d.p.l.g., μέλος της Δ.Ε. της Δράσης

Το ερώτημα αυτό με βασανίζει εδώ και 23 χρόνια. Την πόλη μου την έχω
περπατήσει πολύ. Ατέλειωτες ώρες, μόνος, με φίλους, από τους Αμπελόκηπους στο
Μοναστηράκι, την Ομόνοια και το ιστορικό κέντρο, την Ακρόπολη και την περί αυτή
περιοχή. Ανακαλύψαμε έτσι τα δερματάδικα που τότε ακόμα δούλευαν στου Ψειρή,
το εμπόριο αλουμινίου στο Μοναστηράκι, τα εργαστήρια τουριστικών κεραμικών στο
Κουκάκι, τα τυπογραφία στα Εξάρχεια και πολλές άλλες δραστηριότητες της
καθημερινότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Περισσότερα

   

Επίδομα ανεργίας μόνο σε όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία!

Πέμπτη, 03/03/2011 17:04

Άγριο ψαλίδι και στα επιδόματα ανεργίας ετοιμάζει η τρόικα και σχεδιάζεται στο μέλλον να τα παίρνουν μόνο όσοι είναι και άνεργοι και άποροι, χωρίς περιουσία. Η απόλυση δεν θα συνεπάγεται αυτομάτως επίδομα. Η λογική που θέλει να επιβάλει η Ε.Ε. είναι ότι όσοι μένουν άνεργοι θα πρέπει πρώτα να εκποιήσουν ό,τι έχουν ως περιουσιακό στοιχείο και μόνον όταν μείνουν σε πλήρη απορία θα δικαιούνται το επίδομα!

Περισσότερα

   

Καντάφι: η τρέλα της εξουσίας

Τετάρτη, 02/03/2011 12:42

 του Φοίβου Καρζή

Τα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη μακρινή εποχή που ο κελεμπιοφορεμένος ηγέτης, ο κατασκηνωτής στις αυλές των προεδρικών μεγάρων που επισκεπτόταν για να μη χάσει την επαφή με την παράδοση και την καταγωγή του, ο εντολέας της κατάρριψης του Μπόινγκ της Πανάμ στο Λόκερμπι ήταν οικείο πρόσωπο.

Περισσότερα

   

Spiegel κατά Bild για κιτρινισμό και ανθελληνισμό για χάρη της Μέρκελ

Τετάρτη, 02/03/2011 12:02

Ανοιχτός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο μεγαθήρια του γερμανικού τύπου με εμπλοκή και της ελληνικής υπόθεσης. Το περιοδικό Spiegel, που υποστηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες, καταγγέλλει την πρώτη σε κυκλοφορία λαϊκή ταμπλόιντ της Γερμανίας Bild ότι κάνει προπαγάνδα υπέρ της Μέρκελ αντί για δημοσιογραφία και για το λόγο αυτό επιδίδεται μεταξύ άλλων σε ανθελληνικό παραλήρημα.

Περισσότερα

   

Ιερή είναι μόνο η ελευθερία

Τρίτη, 01/03/2011 13:54

του Λευτέρη Κουσούλη

Αν γυρίσει πίσω κανείς με τη φαντασία του σε προηγούμενες δεκαετίες, π.χ. τη δεκαετία του '70 ή του '80 ή και του '90, θα γελάει με τις ακλόνητες βεβαιότητες εκείνης της εποχής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ασπάζεται το μεγάλο λαϊκό ηγέτη Καντάφι, τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, κυρίαρχα και έτοιμα να φέρουν την επανάσταση μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, τη Σοβιετική Ένωση παντοδύναμη μπροστά στην κατάκτηση του κόσμου, με βάση τη νομοτελειακή εξέλιξη της Ιστορίας, όπως την όριζαν τα ιερά κείμενα.

Περισσότερα

   

Σελίδα 3 από 166

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ