Το Μνημόνιο υπ'αρ. 3 στα πρωτοσέλιδα

Τρίτη, 23/11/2010 07:52

Η επικαιροποίηση του μνημονίου, η προοπτική αναγκαστικών μετατάξεων στο δημόσιο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, η αύξηση δημοσίου χρέους αλλά και η τραγωδία στην Καμπότζη κυριαρχούν στα πρωτοσέλδια των εφημερίδων την Τρίτη.

Περισσότερα

 

Τρία σημεία για τις δημοτικές. 2. Η κρίση, η ψήφος και η Αριστερά

Δευτέρα, 22/11/2010 09:05

του Φοίβου Καρζή

Η κρίση δείχνει να πυροδοτεί μια γενική ριζοσπαστικοποίηση των πληττόμενων από διάφορες πτυχές της (κοινωνικές/Αγ. Παντελεήμονας, ή οικονομικές) στρωμάτων. Η ριζοσπαστικοποίηση εκφράστηκε με τρεις διαφορετικές εκλογικές συμπεριφορές:

α. Μειοψηφικά και γεωγραφικά εστιασμένα με στροφή προς την μαχητική ακτιβιστική ακροδεξιά και, το σημαντικότερο, με ταυτόχρονη απόρριψη ακόμη και των πλησιέστερων θέσεων από τους εκπροσώπους της mainstream συντηρητικής παράταξης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του β΄γύρου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε μια ψήφο αγανάκτησης από ψηφοφόρους με παραδοσιακού τύπου συντηρητικά ανακλαστικά, αλλά μια πραγματική μετακίνηση ομάδων πληθυσμού προς την αντιστυστημική ακροδεξιά ιδεολογία.

Περισσότερα

   

Η δραματική διαπραγμάτευση με την τρόικα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Δευτέρα, 22/11/2010 08:00

Οι συστάσεις της τρόικας για «πάγωμα» προσλήψεων, απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, η στάση της Λ. Κατσέλη για επιχειρησιακές συμβάσεις, η ίδρυση του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» από τη Ντόρα Μπακογιάννη, οι ενδεχόμενες μειώσεις μισθών έως 40% στον ιδιωτικό τομέα και η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη Δευτέρα.

Περισσότερα

   

Τρία σημεία για τις δημοτικές. 1.: Η αντιμνημονιακή ψήφος (και γιατί δεν ήρθε)

Παρασκευή, 19/11/2010 11:00

του Φοίβου Καρζή

Το κεντρικό θέμα των δημοτικών εκλογών ήταν το Μνημόνιο. Πρώτα προβλήθηκε ως εκλογικό στοίχημα από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά επιβλήθηκε ως βασικό διακύβευμα (και αυτή ήταν η μόνη επιτυχία της Ν.Δ. στις εκλογές). Και τέλος, έγινε αποδεκτό ως κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας, όταν ο Γ. Παπανδρέου "σήκωσε το γάντι" της δημοψηφισματικής λογικής με την παραπομπή σε εθνικές εκλογές.

Τελικά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν δημιουργήθηκε αντιμνημονιακό μέτωπο.Οι πολίτες εξέφρασαν δυσφορία, αλλά όχι αποδοκιμασία. Ταυτόχρονα, το 54% δηλώνει πως είναι "απογοητευμένο" (Marc) και το 81% πως είναι κατά της εφαρμογής του.Γιατί, λοιπόν, μια κοινωνία που είναι συντριπτικά κατά του Μνημονίου δεν αποδοκιμάζει ευθέως στις κάλπες την κυβέρνηση που το υπέγραψε και το εφαρμόζει; Γιατί δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να τερματίσει την "υποτέλεια στην τρόικα";

Περισσότερα

   

"Ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός"

Πέμπτη, 18/11/2010 22:12

Γενναίο ψαλίδι στις δαπάνες του Δημοσίου, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ (εκτός του 23%), εξίσωση του φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011, αλλά και «θετικά» μέτρα, όπως επίδομα θέρμανσης για τους χαμηλόμισθους και αναστολή του πόθεν έσχες για την οικοδομή περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Το συνολικό κόστος των μέτρων είναι 14 δις ευρώ.

Περισσότερα

   

Ο πραγματικός "λογαριασμός" του Μνημονίου: 24.700 ευρώ χρωστά κάθε Έλληνας

Πέμπτη, 18/11/2010 07:59

Μάθαμε το «λογαριασμό» του προϋπολογισμού του 2011 και τα μέτρα που περιλαμβάνει πριν κατατεθεί: καθένας μας θα πληρώσει επιπλέον 750 ευρώ. Πώς; Από τον πρωτότυπο διαδραστικό χάρτη του Economist, ο οποίος καταγράφει σε real time το παγκόσμιο δημόσιο χρέος. Το «μερίδιο» για κάθε Έλληνα είναι 33.592,40 δολάρια ή 24.700 ευρώ και το 2011 θα χρωστάμε επιπλέον 1.000 δολάρια. 

ΔΕΙΤΕ το χάρτη

Περισσότερα

   

Αύριο κληρώνει για τα μέτρα του 2011

Τετάρτη, 17/11/2010 20:55

Σε οργασμό συσκέψεων βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο εν όψει της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2011 από το υπουργικό συμβούλιο και της κατάθεσής του στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης.  Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα που προκύπτουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος και εκτιμώνται σε 4 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η υστέρηση στα έσοδα (περίπου 2 δις ευρώ). Στις σημερινές συσκέψεις και συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας συμμετείχε, πάντως, και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Περισσότερα

   

Μέτρα-φωτιά ζήτησε η τρόικα από τους υπουργούς

Τετάρτη, 17/11/2010 10:17

Κλειδώνει σήμερα ο προϋπολογισμός, αλλά τα... ψιλά γράμματα των μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από περίπου 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ το 2011, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες για να εγγραφούν ρητά στο αναθεωρημένο, τρίτο κατά σειρά, Μνημόνιο.

Περισσότερα

   

Ευρωπαϊκό χαρακτήρα (και όχι μόνο) αποκτά η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας για το μηχανισμό στήριξης

Τρίτη, 16/11/2010 23:19

Χαρακτήρα «ψυχρού πολέμου», εντός και εκτός των ορίων της Ευρωζώνης, αποκτά η ξαφνική σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με την Κομισιόν να παραδέχεται επισήμως (διά στόματος Ρεν) την έναρξη συζητήσεων της τρόικας με την Ιρλανδία για ένταξή της στο μηχανισμό, η Ελλάδα και προσωπικά ο πρωθυπουργός δέχθηκαν σήμερα την επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και του Αυστριακού συναδέλφου του, ο οποίος αργότερα ανασκεύασε. Παρέμβαση στη Γερμανία για να πέσουν οι τόνοι φέρεται να έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ, σε εσωτερικό επίπεδο, αίσθηση προκαλεί η αιφνίδια στροφή της ΝΔ και η παροχή στήριξης στην κυβέρνηση.

Περισσότερα

   

Ένας Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα "ξαναχτυπά" για το Κυπριακό

Τρίτη, 16/11/2010 10:16

Θυμάται κανείς τον κ. Τόμας Νάιλς; Στα μέσα της δεκαετίας του 90 ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, με υπ'αριθμόν 2 στην πρεσβεία τον Τομ Μίλλερ που τον διαδέχτηκε κιόλας. Είχε πολλή δραστηριότητα με το Μακεδονικό και λιγότερη με το Κυπριακό. Παρόλα αυτά "ξαναχτυπά" με μια επιστολή του στους Financial Times, όπου κατηγορεί την Ευρώπη πως "ενέδωσε στον ελληνικό εκβιασμό" και ενέταξε την Κύπρο. Θεωρεί πως τότε "χάθηκε η τελευταία ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού", επειδή από τότε η ΕΕ έχασε την "επιρροή της" στις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή.

Περισσότερα

   

Για το "νεποτισμό" του κ. Γιάννη Πανάρετου - πέρα από τα πρόσωπα

Δευτέρα, 15/11/2010 10:37

 του Φοίβου Καρζή

Πήρα τη στοίβα με τις εφημερίδες και άπλωσα την πρώτη σελίδα της Καθημερινής – να μην κρύψω ότι από αυτήν συνηθίζω να ξεκινώ την ανάγνωση τις εργάσιμες μέρες. Πρώτη σελίδα, ένας τίτλος μου τράβηξε την προσοχή, επιτυχία από αυτή την άποψη, γιατί γι'αυτό μπαίνουν οι τίτλοι, για να τραβάνε την προσοχή στο κομμάτι.

Ο τίτλος ήταν “Ο νεποτισμός του κ. Γιάννη Πανάρετου”. Μάλιστα. Έτσι νέτα-σκέτα και ονομαστικά. Πρώτα από όλα πρέπει να πω κάτι γενικότερο. Ότι η αναφορά ενός ονόματος στον τίτλο αποτελεί τον πιο επιθετικό τρόπο γραφής ενός άρθρου ή σχολίου – και εν προκειμένω είχε τη μορφή ρεπορτάζ και όχι σχολίου. Ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα, οι τίτλοι που υποδεικνύουν ένα πρόσωπο έχουν πάψει να είναι σπάνιοι και βρίσκω ότι αυτό είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Περισσότερα

   

Πιο βαθιά απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί η ύφεση

Παρασκευή, 12/11/2010 15:49

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο του 2010, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας βαθαίνει πολύ περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά και ακυρώνει την αισιοδοξία που είχε εκφραστεί το καλοκαίρι για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Περισσότερα

   

Τσαγκαρουσιάνος εναντίον "Πιτσιρίκου" - και η απάντηση

Παρασκευή, 12/11/2010 14:03

Δεν είναι πάντα όμορφος ο κόσμος της μπλογκόσφαιρας. Ο "Πιτσιρίκος" είναι ίσως ο γνωστότερος μπλόγκερ στην Ελλάδα, μαζί με το Νίκο Δήμου, και ασφαλώς ο πρώτος που "έφτιαξε" το όνομά του από το μπλόγκινγκ και μετά πέρασε στη δημοσιογραφία, το γραπτό τύπο και το ραδιόφωνο. Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είναι από τους γνωστότερους δημοσιογράφους και εκδότες, ο δημιουργός της πολύ επιτυχημένης LiFO. Στην οποία συνεργαζόταν ο "Πιτσιρίκος". Όπως θα δείτε από τα παρακάτω κείμενα, η σύγκρουσή τους είναι δημόσια και άγρια προσωπική. Πρώτο δημοσιεύθηκε το κείμενο του Τσαγκαρουσιάνου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ και τα δύο.

Περισσότερα

   

Βρετανικός "Δεκέμβρης" για τα δίδακτρα των πανεπιστημίων

Πέμπτη, 11/11/2010 15:22

Συμβαίνει και στη Βρετανία. Πρωτοφανή επεισόδια, που θύμισαν κάτι από τον αθηναϊκό Δεκέμβρη του 2008, σημειώθηκαν στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια φοιτητικού συλλαλητηρίου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον για διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων. Οι οργισμένοι φοιτητές εισέβαλαν στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, ενώ η Αστυνομία διέταξε έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας.

Περισσότερα

   

Και νέα άνοδος της ανεργίας

Πέμπτη, 11/11/2010 15:10

Εξακολουθεί να τραβά την ανηφόρα το ποσοστό της ανεργίας, καθώς επισήμως τον Αύγουστο ξεπέρασε το 12% και έφτασε το 12,2%, μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2007, όταν η ανεργία άρχισε να καταγράφεται σε μηνιαία βάση.

Περισσότερα

   

Παρέμβαση Παπαδήμου: θα χρειαστούν κι άλλα "γενναία" μέτρα

Πέμπτη, 11/11/2010 10:40

Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι εύκολη και σύντομη χωρίς την λήψη γενναίων μέτρων, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του με θέμα "Δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα".

Περισσότερα

   

Δείχνει το δρόμο για το μετεκλογικό τοπίο η ΤτΕ

Τετάρτη, 10/11/2010 17:30

Το δρόμο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από την ερχόμενη, κιόλας, Δευτέρα, με το αποτέλεσμα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat και την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα δείχνει ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος προτείνει τρία βασικά μέτρα για τη δημοσιονομική πολιτική, την ώρα που οι «ανώνυμες κυβερνητικές πηγές» προκαλούν και πάλι πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα

   

Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο στα 200 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με τους Times

Τρίτη, 09/11/2010 21:57

Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για όσους έχουν δώσει επικές μάχες κατά της αξιολόγησης και τώρα αντιστέκονται ηρωικά στις προσπάθειες να υπάρξει διαφάνεια στην κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων. Χάρη στην ακούραστη δράση τους, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 κορυφαίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο, «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «Times».

Περισσότερα

   

Δραματικές ανακοινώσεις για την οικονομία από Δευτέρα

Τρίτη, 09/11/2010 12:51

του Γιάννη Αγγέλη από το capital.gr

Επιδείνωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας τόσο στο επίπεδο του χρέους όσο και στο έλλειμμα φέρνει η αναθεώρηση της Eurostat που αναμένεται να ανακοινωθεί λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή.

Η "αλλαγή" αυτή αυξάνει το μέγεθος της "διόρθωσης" του σχεδίου προϋπολογισμού του 2011 κατά 2 περίπου μονάδες, αφού η μείωση από το 2009 στο 2010 θα είναι της τάξης των 5,5 μονάδων του ΑΕΠ.

Περισσότερα

   

Να ποιος κέρδισε τις εκλογές: "πάρτε αμέσως πρόσθετα μέτρα", λέει τώρα ο πρόεδρος του Eurogroup

Τρίτη, 09/11/2010 10:01

Λες και τον είχαν φιμώσει μέχρι τις εκλογές και κόντευε να σκάσει. Ο Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, δήλωσε λίγες ώρες μόνο μετά την κάλπη ότι έρχονται νέα μέτρα, ότι είναι "απαραίτητα" και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την τήρηση του Μνημονίου, κάτι για το οποίον τη συνεχάρη. Επομένως, ό,τι όλοι προέβλεπαν, απλώς συνέβη πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν...

Περισσότερα

   

Μήνυμα δυσφορίας χωρίς ψήφο αποδοκιμασίας

Δευτέρα, 08/11/2010 11:31

"Συνεχίζει λαβωμένος". Ο σημερινός τίτλος της Ελευθεροτυπίας αποδίδει καλύτερα το τι συνέβη στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η αντιμνημονιακή ψήφος δεν έγινε ρεύμα, η δυσαρέσκεια εκφράστηκε κυρίως με την αποχή, ενώ το δίλημμα Παπανδρέου δούλεψε, συρρικνώνοντας την υποστήριξη προς τους "αντάρτες".

Περισσότερα

   

Σελίδα 8 από 166

Ο Σφυγμός της Μέρας

Και στο ραδιόφωνο κάθε Σάββατο 10 με 12 στον

και στο

 

Blog Talk

 

 

Προκήρυξη για ... σκέψεις

 

Οι πρώτες σελίδες

Ο οικονομικός τύπος

Οι αθλητικές εφημερίδες

 Αξίζει να διαβάσετε

Συναρπαστική και διαφωτιστική για το πώς λειτουργούν οι αγορές αφήγηση του Ελληνοαμερικανού που επί χρόνια προειδοποιούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, την "πυραμίδα Madoff", από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  

 


Νέο τεύχος

Η Ευρώπη των 27

μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού

ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ